Junqueras admet que cal impostos més progressius però no concreta si ho aplicarà en els nous pressupostos

"De pressupostos en parlarem en el debat de pressupostos", sentencia el vicepresident català | El líder d'ERC rebutja tornar als nivells de l'impost de successions prèvies a la reforma del tripartit

Oriol Junqueras, aquest dimarts al Parlament
Oriol Junqueras, aquest dimarts al Parlament | ACN
18 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:33h
Ziga-zaga del vicepresident català, Oriol Junqueras, per evitar mullar-se sobre si està disposat a incloure canvis en la política fiscal en els pressupostos del 2017, tal com li reclama el seu soci, la CUP, i les altres forces d'esquerres del Parlament. Arran d'una pregunta en el ple de la diputada del PSC Alícia Romero, el líder d'ERC s'ha mostrat crític amb l'estructura tributària actual, però no ha volgut avançar si prendrà mesures per corregir aquesta realitat en els comptes que està elaborant per a l'exercici vinent.

Així, Junqueras ha reconegut que hi ha una "distribució cada vegada més desigual de la renda" i que les llars amb rendes elevades estan recuperant més ràpid el poder adquisitiu. "Cal prendre mesures, totes les administracions, especialment aquelles que tenen més competència en aquests àmbits", ha assegurat el vicepresident, que també ha lamentat que "el poder redistributiu dels impostos ha disminuït". Igualment, ha exposat que la pressió fiscal en relació al PIB és baixa a l'estat espanyol en comparació amb l'entorn europeu, però, en canvi, els tipus impositius són alts. A què es deu això? "El frau fiscal a l'estat espanyol és un formatge Gruyère amb immensos forats", ha criticat el republicà.

"S'han de prendre mesures en aquest àmbit? Sí, però de pressupostos en parlarem en el debat de pressupostos", ha alertat al final de la seva primera intervenció. Tot i això, tot seguit sí que ha admès que no està d'acord amb tornar a l'impost de successions previ a la reforma feta pel tripartit, ja que "l'afectació era duríssima sobre les rendes mitjanes del país" i ha afirmat que l'última modificació, pactada per CiU i ERC la darrera legislatura, "se situa en un lloc adequat i respon a un ampli consens". Igualment, ha alertat que els possibles canvis en l'impost sobre el patrimoni depenen del fet que el govern espanyol no el bonifiqui al 100%, i ha recordat que l'executiu central ha tombat alguns tributs creats per la Generalitat.

La via dels impostos verds

En tot cas, ha recordat que el Govern està treballant en un nou impost a l'energia nuclear i a les grans superfícies, però gravant els riscos o les afectacions al medi ambient. "No només són un element de recaptació, sinó també de correcció de les externalitats negatives en l'àmbit social i mediambiental", ha assegurat.

Al seu torn, Romero ha instat a "demanar més els que tenen rendes i patrimoni, no tant a les rendes del treball", amb canvis en impostos com el de successions o el de l'IRPF. "Seguiran al costat del PP o finalment imposaran el seu criteri i imposaran una política fiscal que permetin assolir més ingressos i lluitar contra les desigualtats socials?", s'ha preguntat la diputada socialista, que per ara s'ha quedat sense resposta concreta. En el proper ple, però, podrà defensar una moció sobre aquesta qüestió que forçarà els grups a posicionar-se.