El PSC rebutja una moció de censura de la mà del PP a Badalona

El primer secretari, Miquel Iceta, anuncia que parlaran amb tots els grups del consistori per explorar un govern alternatiu i afirma que la figura d'Albiol és "tan o més controvertida" que la de Dolors Sabater

17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 16:05h

Xavier García Albiol, aquest dilluns a Badalona. Foto: ACN


El PSC no pactarà amb el PP de Xavier García Albiol una moció de censura a Badalona. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha defensat que obriran diàleg amb tots els partits del consistori per explorar una alternativa a l'actual govern encapçalat per Dolors Sabater, però que no acceptaran una fórmula que impliqui un acord en solitari amb els populars encara que aquests l'ofereixin de forma gratuïta. "No farem una moció de censura de la mà del PP encara que no posi condicions", ha sentenciat Iceta.

Iceta no s'ha estat de recordar que Albiol canvia de parer en poc temps, ja que la setmana passada assegurava que cap dirigent socialista podia ser alcalde. De fet, sobre aquesta qüestió es va pronunciar, fins i tot, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, que va dir que aquell que havia estat "l'origen dels problemes" a la ciutat no es podia presentar com "la solució".

Els socialistes de Badalona, ha explicat Iceta, obriran un temps de "reflexió" per dialogar amb la resta de partits del consistori, governat per Guanyem Badalona -integrat per Podem i la CUP-, ERC i ICV. També volen incloure l'alcaldessa en aquest diàleg. Un cop hagin parlat amb tots els grups, ha explicat Iceta, els socialistes de Badalona exposaran quines són les seves conclusions. El líder del PSC ha recordat que la figura d'Albiol és "tan o més controvertida" que la de Sabater.

En la mateixa línia, el president del grup socialista a l’Ajuntament de Badalona, Álex Pastor, ha lamentat “el nou capítol del circ en què s'ha convertit l'actualitat política" a la ciutat i ha qualificat l'oferta del PP com un "parany".  “No firmarem una moció censura amb el PP”, ha expressat rotundament. “Seguirem insistint en que el diàleg amb totes les forces polítiques del consistori és el que ha permetre constituir un govern fort i cohesionat, tal i com ens exigeix la ciutadania”, ha afegit.

García Albiol parla de "l'episodi més vergonyós i denigrant"
El coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ha fet una crida al PSC i a Ciutadans per forjar una nova majoria a Badalona. Després de titllar la decisió de l’equip de govern d’esquerres d’obrir el consistori el 12-O de ser “l’episodi més vergonyós i denigrant dels darrers anys” viscut a Badalona, ha afirmat que “en política no sempre val tot”. L’exalcalde ha criticat l’actitud del PSC d’exigir, amb quatre regidors, de liderar una majoria alternativa. García Albiol ha dit que, malgrat això, davant l’excepcionalitat de la situació generada a Badalona, ell renuncia a postular-se per a l’alcaldia i que està disposat a oferir el suport dels deu regidors a la moció de censura que vol encapçalar el PSC amb el seu cap de llista, Alex Pastor, i que el seu grup renuncia a formar part del nou equip de govern.  

El dirigent del PP ha recordat els resultats de les municipals del maig del 2015, que van donar més vots i confiança pel PP, aleshores al govern de la ciutat. “Gràcies als vots favorables del PSC, a Badalona governen els antisistema de la CUP”, però que, malgrat això, Badalona no pot seguir en mans de dirigents que gestionen la ciutat des de la radicalitat ideològica, amb l'alcaldessa Dolors Sabater al davant. García Albiol ha fet una crida als socialistes per dir “prou” a aquest episodi en què, segons ell, s’utilitza l’ajuntament en favor del projecte independentista i l’abandonament d’un projecte de ciutat.  S'ha queixat que el PSC mantingui una actitud de rebuig a dialogar amb el PP.

García Albiol ha assegurat també que el PP no tancarà cap acord de legislatura amb el PSC. Sí que ha reclamat conèixer en els propers dies el cartipàs del nou govern municipal que vol encapçalar Alex Pastor. En un moment donat, ha definit l'actitud socialista de "xantatge", però que el pitjor és continuar amb la situació actual. L'exalcalde i coordinador del PP català s'ha confessat indignat amb el PSC i ha dit, amb un to irònic, que està convençut que Pastor deu disposar d'uns suports que vagin més enllà dels seus quatre regidors, ja que si no, seria un "acudit".
García Albiol  -que ha dit que per ell la proposta que fa suposa una renúncia personal molt dolorosa- ha assegurat també que el PP no tancarà cap acord de legislatura amb el PSC. Sí que ha reclamat conèixer en els propers dies el cartipàs del nou govern municipal que vol encapçalar Alex Pastor. Ha negat que es tracti d'un regal enverinat i ha dit que el que sí que cal és que la ciutat tingui un govern sòlid l'abans possible i que la CUP abandoni l'alcaldia. 

CiU no hi vol jugar

L'antiga CiU té dos regidors a la ciutat, encapçalats encara per Ferran Falcó, secretari general del Departament de Territori. No estan disposats a sumar-se a la iniciativa del PP cas que e PSC la secundés i optés a l'alcaldia. Consideren que tot plegat és "teatre" dels populars per deixar en evidència els socialistes, que al seu dia van ajudar a investir Sabaté. "Seria un canvi en clau constitucionalista", denuncien fonts nacionalistes.

L'alcaldessa, a Albiol: "Prou de fer servir Badalona per interessos personals"

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, també ha volgut parlar en una jornada carregada de declaracions. Sabater ha demanat a Albiol que deixi d'utilitzar la ciutat per projectar-se políticament. Visiblement molesta, l'alcaldessa ha fet aquesta afirmació: "Prou de fer servir Badalona pels interessos personals de qui només sap acumular càrrecs". També s'ha mostrat convençuda que el PSC "es mantindrà al costat del canvi i no deixarà que el PP dicti les polítiques de la ciutat".