El PSC tria la continuïtat d'Iceta

El fins ara primer secretari revalida el càrrec amb el 54,14% del suport mentre que Núria Parlon ha obtingut el 45,86% | Iceta promet una direcció "més col·legiada i coral" i demana al PSOE que no sigui "la crossa" del PP | L'alcaldessa de Santa Coloma proclama l'inici de la "remuntada" dels socialistes

Miquel Iceta i Núria Parlon, la nit de les primàries del PSC
Miquel Iceta i Núria Parlon, la nit de les primàries del PSC | Europa Press
15 d'octubre del 2016
Actualitzat el 16 d'octubre a les 9:16h
La transició "suau" i "tranquil·la" ha pesat més que la "renovació profunda". Miquel Iceta, el dirigent que s'ha dedicat en cos i ànima al PSC durant més de tres dècades, seguirà sent el líder dels socialistes catalans. Núria Parlon no ha pogut vèncer el carisma del dirigent que va agafar les regnes del partit en el pitjor moment de la seva història. La militància i bona part de la vella guàrdia del partit ha premiat la seva solvència per estabilitzar un PSC que fa tot just dos anys es dessagnava per una escissió que va abocar Pere Navarro a la dimissió. La victòria d'Iceta, però, ha estat amb el 54,14% del suport (4.889 vots), una dada que evidencia que Parlon, que ha obtingut l'aval del 45,86% dels votants (4.142 vots) és un dels principals actius en la nova etapa del partit. El primer secretari haurà de fer un joc d'equilibris en la futura direcció per encabir també la figura de l'alcaldessa. Poc més de la meitat dels quasi 18.000 militants que estaven citats a les urnes, un 50,82%, han participat en les primàries més incertes que hagin viscut mai els socialistes catalans.

Amb una gran ovació mútua i una llarga abraçada, Iceta i Parlon han volgut exhibir una imatge d'unitat per tancar un procés de primàries que en un inici va despertar temor en alguns quadres del partit que creien que la divisió interna podia ressuscitar al PSC. "El partit vol unitat, cohesió, fermesa, complementarietat, alegria, combat, retornar al carrer, guanyar les institucions i esdevenir una alternativa política a Catalunya i Espanya", ha proclamat el primer secretari. Conscient que haurà de comptar amb Parlon per encarar el futur més immediat -l'alcaldessa continua tenint tots els números per ser escollida l'any que ve candidata a la Generalitat-, Iceta ha promès que a partir d'ara "no hi haurà icetistes i parlonistes" i que treballarà per forjar una direcció "més col·legiada" i una imatge "més coral i més col·lectiva" del PSC. Aquesta nit, però, no ha parlat de càrrecs, però la seva oferta és que Parlon sigui número dos mantenint-se com a viceprimera secretària i, a més, ser la portaveu del partit, un càrrec amb el qual guanyaria molta més visibilitat i li permetria cultivar el seu perfil públic.

El repte dels pròxims dies serà donar forma a aquesta bicefàlia. Durant tota la campanya de les primàries Iceta ha reivindicat que no era el moment de canviar de primer secretari perquè el context polític, amb el desafiament independentista i la crisi del PSOE, requereix "lideratges sòlids". Però les eleccions catalanes ja són figues d'un altre paner. Ell vol el control del partit i veu en Parlon el millor rostre per projectar el PSC de portes enfora en un moment en què els "comuns" estan bastint el seu nou partit.

Un canvi "ajornat"

Parlon també ha volgut adreçar unes paraules al partit per deixar clar que en cap cas tira la tovallola. Malgrat que fonts de la seva candidatura lamenten que s'hagi "ajornat un cop més" el canvi que el PSC necessita per tornar a ser una alternativa de govern, l'alcaldessa s'ha posat "a disposició" d'Iceta i ha proclamat que els socialistes catalans inicien ja "la remuntada". Res, ha dit, tornarà a ser igual. Els seus afins celebren que Parlon ha aconseguit "introduir el pluralisme ideològic" dins del partit i donen per fet que ha aconseguit plantar cara amb bon resultat a l'"establishment" del partit.

El missatge al PSOE

Iceta és conscient que tindrà per davant un repte immediat: afrontar un escenari de la governabilitat a Espanya en el qual el PSOE es decanta per permetre que Mariano Rajoy segueixi a la Moncloa. La qüestió no és menor. Més enllà de la investidura, hi haurà uns pressupostos i una política econòmica i social del PP que el PSOE fins ara ha combatut. O fa de crossa per garantir l'estabilitat del govern o l'estat espanyol quedarà igualment abocat a unes terceres eleccions. Mantenir la coherència i el perfil propi són dos dels grans reptes que els socialistes catalans tenen a curt termini i Iceta ja ha deixat clar que pensa ser bel·ligerant davant l'eventual abstenció per entregar el govern als populars. Ha fet una crida a treballar per governs "progressistes" i no pas per exercir de "crossa" del PP. "El PSC està viu, dempeus", ha proclamat.

Tant Pedro Sánchez com la gestora que controla el PSOE han felicitat Iceta, Sánchez ha aprofitat per deixar el missatge de la importància d'"escoltar els militants".