Salut

​Catalunya registra 220 intoxicacions per menjar bolets en cinc anys

Salut fa una crida a la "prudència" en la temporada de recollida de bolets

per Redacció , 15 d'octubre de 2016 a les 09:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els hospitals catalans han atès els últims cinc anys 220 persones intoxicades per bolets, la majoria consumits a l'àmbit familiar per confusions amb espècies verinoses, 203 de les quals han estat hospitalitzades. La sotsdirectora general de Seguretat Alimentària de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Carme Chacon, ha avisat que cada vegada es va al bosc "de manera més frívola" i que "la majoria de casos estan relacionats amb el fet que la gent confon els bolets comestibles amb els tòxics i això és evitable".

Ha lamentat que mentre en els últims anys s'han reduït les intoxicacions alimentàries a l'àmbit domèstic i en restauració es manté un "forat negre" en el consum de bolets, per la qual cosa ha fet una crida a la prudència coincidint amb el començament de temporada.


Tres casos mortals

En l'última dècada s'han notificat tres defuncions per bolets verinosos: el 2006, el 2011 i el 2014. Segons l'opinió de la sotsdirectora, segurament la gent ara és més imprudent a l'hora de recollir bolets, perquè aquesta tradició té una part d'aprenentatge d'ancians i familiars que es pot estar perdent.


La Societat Catalana de Micologia i l'Aspcat aconsellen agafar només els bolets d'espècies comestibles conegudes que presentin un bon estat de conservació, i rebutjar exemplars trencats, descompostos, florits, amarats d'aigua o gelats durant la nit. També cal anar amb compte perquè després de la pluja alguns exemplars poden perdre el color o, al contrari, estar massa colorits per haver absorbit la humitat, i a més poden haver perdut part de l'ornamentació, fet que podria portar a la confusió.

Recomanen transportar els bolets en cistells rígids i airejats per evitar la fermentació; conservar-los al frigorífic; consumir-los com més aviat millor, i preferiblement cuinar-los, ja que molts poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuinats.


Salut recomana anar "immediatament" a un centre sanitari quan apareguin els primers símptomes per poc importants que semblin, ja que l'eficàcia del tractament depèn en bona part de la rapidesa amb la qual s'actua. Els símptomes, que poden manifestar-se poc temps després o passades unes hores d'haver-los consumit, consisteixen en dolors forts a l'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris i períodes alternats de crisis i de calma.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació