L'unionisme no és capaç d'omplir la plaça Catalunya el 12-O

Centenars de persones participen a la manifestació espanyolista del Dia de la Hispanitat i unes 5.000, segons la Guàrdia Urbana, es concentren durant els parlaments | L'organització comptava amb entitats ultres com Somatemps i la presència de partits xenòfobs com PxC, i els parlaments han donat suport a les accions judicials per frenar el procés

La manifestació espanyolista del 12-O, a plaça Catalunya
La manifestació espanyolista del 12-O, a plaça Catalunya | NacióDigital
12 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:46h
L'unionisme ha punxat en una data assenyalada com el 12 d'Octubre. I és que la manifestació espanyolista d'aquest dimecres a Barcelona no ha aconseguit acabar d'omplir la plaça Catalunya, punt final d'una marxa que havia començat al passeig de Gràcia amb Provença. Com tampoc no ho va aconseguir l'any passat, el primer en què Societat Civil Catalana es va desmarcar de l'organització i va cedir la batuta a entitats més petites que conformen el "Comité Oficial de la Fiesta Nacional de España de Barcelona". Amb el lema "La hispanitat som tots, Cataluña somos todos", han organitzat la marxa unes 25 organitzacions, entre les quals Somatemps –amb vincles amb l'extrema dreta-, liderada per Josep Alsina, Espanya i Catalans i Regeneración Democrática, entitats presidides per Clemente Polo, Movimiento Cívico 12-O, Convivencia Cívica Catalana, España Generosa, Asociación por la Tolerancia o Resistencia Cívica Catalana, entre d'altres. De fet, fins i tot C's s'ha desmarcat de la convocatòria, on només hi han assistit dirigents del PP.

Segons la Guàrdia Urbana, la concentració final a plaça de Catalunya a les 12h ha reunit unes 5.000 persones, una xifra generosa, ja que les clapes sense gent eren evidents en aquest espai i els carrers adjacents estaven quasi buits. En tot cas, la quantitat és similar a la que el mateix cos va donar per al 12 d'octubre de 2015 (llavors, eren uns 4.500), i molt inferior a la del 2014 (38.000) o la del 2013 (30.000).
 

La manifestació espanyolista del 12-O, a plaça Catalunya. Foto: NacióDigital


Sigui com sigui, a la manifestació que iniciava abans el recorregut tan sols hi havia uns centenars de persones -com a màxim, unes 2.000-, les quals transportaven una immensa bandera mig espanyol mig catalana per omplir més espai, i estaven repartides en diferents blocs, amb una pancarta inicial amb el lema "España en el corazón, desde Cataluña. Des de Catalunya, Espanya al cor", i d'altres de pròpies de Somatemps o la xenòfoba Plataforma per Catalunya, la dels quals reclamava que "primer els de casa" entre banderes de Sant Jordi. Un lema que semblava no incomodar les desenes de bolivianes que, abillades amb vestits típics del seu país, ballaven danses folklòriques al final de la marxa. Fins i tot un home enfundat en una disfressa de Superman ha fet el recorregut prop de la capçalera.

Les banderes espanyoles eren clarament majoritàries, amb una proporció enorme en relació als manifestants, per bé que també n'hi havia de catalanes, algunes europees i fins i tot se'n podien trobar de franquistes. Al seu torn, els càntics clamaven a favor d'Espanya, la Constitució, la Legió, les Forces Armades, la Guàrdia Civil i, en ocasions, Catalunya, així com ha estat comú sentir els clàssics "Yo soy español, español ,español", "TV3 manipulación" o "A mi no me engañan, Cataluña es España", junt a d'altres més innovadors com "Gobierno español, aplica la Constitución", "Dimisión Puigdemont" o "Viva Badalona y el alcalde Albiol".

 

Manifestació unionista al centre de Barcelona. Foto: NacióDigital

 
Tot això fins que la marxa ha arribat a plaça de Catalunya, on els esperava un potent equip de so a ritme de reggaeton i alguns centenars de persones més, entre els quals el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que quasi no podia avançar i s'havia d'aturar a fer-se fotografies amb tothom, com si d'un futbolista o estrella de cinema es tractés. "Este es bueno, este es campachano", deia un home mentre se li acostava, mentre un altre li cridava: "¡Tú sí que vales!". De fet, els populars han tingut el monopoli polític de l'esdeveniment, sense la competència de representants de C's o altres partits. A banda d'Albiol, hi havia altres dirigents com María José Cuevas, Fernando Sánchez o Alberto Fernández Díaz.

Estaven asseguts a primera fila, davant de diversos centenars de concentrats que no han acabar d'omplir la plaça, malgrat la gran quantitat de banderes espanyoles que han carregat. Atents, però, han escoltat com el presentador de l'acte citava el sempre estimat per l'unionisme Mario Vargas Llosa, autèntic assot de l'independentisme, moviment que ha estat titllat de "nacional-secessionisme". "No només han robat diners, han robat l'ànima als catalans!", ha clamat l'historiador Javier Barraycoa, que ha insistit que "els nacionalistes són els assassins de l'ànima de Catalunya". Així mateix, ha lloat la tasca conjunta dels històrics regnes de la península, entre les gestes dels quals hi hauria la conquesta d'Amèrica, un fet que no considera un genocidi: "Aquí l'únic genocidi és el que estan fent els nacionalistes amb nosaltres!".
 

Grup folklòric bolivià a la manifestació unionista del 12-O Foto: NacióDigital

 
Tot seguit, José Luis Rodríguez, del Grup d'Acció Balear, ha denunciat el que considera un atac del catalanisme cap a la identitat de les Illes Balears, un territori on afirma que no es parla català, sinó la "llengua balear", tot i que després també ha assegurat que s'hi parla el "mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer". Al seu torn, el president d'Espanya i Catalans, Manel Parra, ha llegit junt a una boliviana de nom Gloria el manifest de la jornada, que reclamava el dret a seguir sent espanyol i europeus en un estat descentralitzat, "massa descentralitzat en algunes coses", així com ha exigit als dirigents catalans "que respectin l'ordenament constitucional i compleixin les sentències judicials".

Així mateix, Josep Alsina (Somatemps) ha criticat que els sobiranistes són "els hereus del pujolisme", els quals, "mentre amb una mà ens roben la cartera, amb l'altra assenyalen enemics exteriors que no existeixen". Així mateix, ha avisat que no pagaran impostos a la Hisenda pròpia ni es farà a les lleis de desconnexió: "Si uns desobeeixen, nosaltres també!". Finalment, el secretari general d'Espanya i Catalans, Javier Megino, ha mostrat el "suport a les accions del govern d'Espanya, les Corts i els tribunals per impedir l'incompliment de lleis i sentències", així com ha cridat a respectar els "càstigs polítics i judicials" que se'n derivin.

L'acte ha culminat just quan començaven a caure les primeres gotes de pluja, mentre el conductor proclamava que "la fàbrica d'independentistes no és Mariano Rajoy, sinó els pressupostos de la Generalitat". Tot seguit un petit pilar casteller, l'himne espanyol i el pasodoble "Y viva España". Mentre, les bolivianes seguien ballant danses folklòriques en els carrers del voltant, fins i tot sota la incipient pluja.
 

Banderes espanyoles i franquistes a la manifestació unionista del 12-O. Foto: NacióDigital