Badalona desobeeix i l'equip de govern obre l'Ajuntament

Membres de l'equip de govern entren a les dependències municipals malgrat l'ordre judicial de no obrir el consistori per ser el Dia de la Hispanitat | El tinent d'alcalde estripa la interlocutòria: “Si encara volem creure en un estat democràtic, el jutge ens donarà la raó”

El tinent d'alcalde de Badalona mostrant la interlocutòria
El tinent d'alcalde de Badalona mostrant la interlocutòria | Carles Palacio
12 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:48h
El govern de Badalona ha desafiat el jutge i ha decidit atendre aquest dimecres els ciutadans a l'interior de les dependències municipals de l'Ajuntament. D'aquesta manera, i tal com havia avançat NacióDigital, l'equip de govern ha optat per desobeir l'ordre de no obrir les dependències municipals en motiu del Dia de la Hispanitat. El gest més contundent l'ha protagonitzat el tinent d'alcalde José Tellez que, davant de la premsa, ha estripat la interlocutòria judicial.

Desenes de persones han volgut donar suport als sis regidors de Badalona que han desobeït l'ordre judicial. Hi havia càrrecs electes d'ERC i la CUP així com el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
 Els tinents d'alcalde Oriol Lladó i José Tellez han especificat que els ciutadans no podran fer tràmits (no es farà cap gestió que pugui quedar registrada) però sí sol·licitar informació i cites prèvies. Han explicat, a més, que demà aniran a la Ciutat de la Justícia per argumentar que tenien tot el dret a obrir aquest dimecres ja que hi havia un acord amb els sindicats dels treballadors municipals que ho permetia. “Si encara volem creure en un estat democràtic, el jutge ens donarà la raó”, ha assegurat Téllez. Malgrat l'acord, el govern municipal no ha volgut que els funcionaris estiguessin implicats en el gest de desobediència.

La mobilització a favor d'obrir les dependències municipals el 12-O ha rebut el suport de càrrecs electes. La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha titllat de "cop a la sobirania local perpretrat per la justícia espanyola" la resolució judicial que obligava el consistori a tancar. "Avui es celebra un genocidi", ha lamentat Reguant, que ha defensat que l'Ajuntament de Badalona té "tot el dret del món" a atendre els ciutadans.

"Aquesta és una efemèride antidemocràtica i feixista que recorda celebracions d'un període molt obscur a Catalunya i a Espanya", ha sentenciat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que també ha lamentat que la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, destini recursos públics a "combatre opcions ideològiques". Cuixart ha considerat un "despropòsit monumental" l'actuació de la delegada del govern espanyol.

Ja tenien previst desobeir

"Demà l'Ajuntament de Badalona no podrà obrir, però els representants polítics dels grups municipals serem a les oficines". Amb aquestes paraules, Oriol Lladó, primer tinent d'alcalde i alcalde accidental de Badalona, va anunciar ahir que l'Ajuntament donaria compliment a la interlocutòria que obliga el consistori a fer festa el Dia de la Hispanitat, però que atendria els ciutadans que vulguin personar-se a les portes de les dependències municipals. Tanmateix, segons va avançar NacióDigital, l'equip de govern havia pactat desobeir el jutge si la concentració convocada a l'Ajuntament era una èxit.

En aquest sentit els regidors ja tenien previst obrir les portes de l'Ajuntament i atendre els ciutadans des de dins de l'edifici, contradient de ple la interlocutòria d'aquest dimarts, que obligava a suspendre "qualsevol actuació administrativa de l'Ajuntament de Badalona, inclosa la via de fet, que tingui per objecte o finalitat l'obertura dels seus locals i dependència, al públic o als empleats públics d'ell dependents, durant el dia 12 d'octubre de 2016".