Puig-reig es convertirà enguany en capital del Pubillatge i reivindicarà la cultura popular

El poble del Berguedà acollirà l'acte de proclamació del nou hereu i pubilla de Catalunya | Es calcula que unes 1.000 persones es desplaçaran al municipi

Presentació de l'acte del Pubillatge de Catalunya a Puig-reig.
Presentació de l'acte del Pubillatge de Catalunya a Puig-reig. | Aida Morales
11 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:58h
Amb l'objectiu de fer-se fort en l'àmbit de la cultura popular i reivindicar aquesta tradició, Puig-reig (el Berguedà) acollirà, els propers 22 i 23 d'octubre, l'acte de proclamació de l'hereu i la pubilla de Catalunya 2016. Serà durant un cap de setmana nodrit d'activitats, en què es calcula que unes 1.000 persones arribaran al municipi, i que servirà per deixar clar que, més enllà de les mostres culturals habituals, com ara els castells, també hi ha altres elements tradicionals que s'haurien de potenciar i revaloritzar, com ara el pubillatge. 

"Estem molt il·lusionats per acollir el pubillatge", ha explicat el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats. Aquest acte, ha dit, és "molt interessant" per al conjunt del poble, ja que el donarà a conèixer i torna a demostrar que "Puig-reig és cultura". 
 

El regidor de l'Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, explicant els actes. Foto: Aida Morales.


Com és habitual, el cap de setmana del pubillatge acollirà els representants sortint, però també els candidats per a representar Catalunya durant el proper any. Divendres, ha explicat el president de Foment de les Tradicions Catalanes i també regidor de Puig-reig, Toni Pérez, hi haurà el comiat informal dels hereus i pubilles, mentre que dissabte a les 9.00 del matí, es donarà la benvinguda als nous aspirants. 

Tots aquests, una cinquantena aproximadament, faran un examen teòric i un de pràctic sobre cultura popular, i se sotmetran a una valoració del jurat, que també analitzarà el seu comportament i manera de ser. Aquestes proves es faran a l'institut de Puig-reig, mentre que, de manera paral·lela, les famílies i amics que els acompanyin podran gaudir de diverses activitats, com ara visites guiades al poble, o descobrir el seu passat templer. 

A continuació, ha prosseguit Pérez, es farà la inauguració d'una placa commemorativa de l'acte i, després, un sopar de comiat. Ja de cara a diumenge, hi haurà una cercavila oberta a tothom, que comptarà amb gegants i música, i a les 11.00 del matí a la plaça Nova, s'anunciaran els nous representants. 

Durant aquest acte, ha precisat el president de l'entitat, s'anunciaran els nous candidats per representar Catalunya, tot i que també els hereus i pubilles de cada demarcació. Entre els participants, ha indicat, hi haurà gent de tot el país, i també s'han convidat diverses autoritats. 
 

El regidor de l'Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, explicant els actes. Foto: Aida Morales.