1 de 10
PROCESSOS ELECTORALS

El Govern aprova el projecte de llei de votació electrònica des de l'estranger

Es vol integrar la modalitat de vot electrònic de forma complementària al sistema tradicional perquè sigui d'elecció voluntària dels electors

per Redacció, 11 d'octubre de 2016 a les 15:35 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern ha donat llum verda aquest dimarts al Projecte de llei del procediment de votació electrònica per als catalans residents a l'estranger amb l'objectiu de garantir el seu dret a vot. La llei que proposa el Govern pretén integrar la modalitat de vot electrònic de forma harmònica en el sistema actual de votació, de manera que sigui complementària als mecanismes tradicionals i d'elecció voluntària per part dels electors.

L'executiu recorda que aquest Projecte de llei, que les properes setmanes arribarà al Parlament, és part del pla per implementar el vot electrònic als catalans residents a l'estranger que el Govern ha posat en marxa arran d'un acord del Consell Executiu del passat mes d'abril per tal d'evitar la situació que es va produir a les eleccions del passat 27 de setembre, en què només 14.781 catalans residents a l'estranger dels 196.065 censats van poder votar per les dificultats del sistema. Aquest pla contempla desenvolupar a Catalunya un mètode que funciona amb normalitat en diversos països del món, com ara Suïssa, França o Estònia.


Un sistema de votació segur, transparent i secret

El Projecte de llei regula exclusivament el sistema de votació electrònica complementari als altres sistemes ja en funcionament i, per això, la resta del procés electoral se seguirà regint per la normativa electoral estatal. L'executiu apunta que l'Estatut d'Autonomia de Catalunya estableix la capacitat d'articular un règim electoral propi i, en conseqüència, de disposar d'una llei que reguli aspectes concrets o parcials del règim electoral, com és el cas del procediment de vot electrònic per als residents a l'estranger.


El text que ha aprovat el Govern regula el procediment de vot electrònic, el mecanisme d'identificació de l'elector a la plataforma de vot per internet i l'exercici del dret de vot per mitjans electrònics. Entre d'altres, estableix que la utilització de mitjans electrònics en el procediment de votació ha de respectar els principis democràtics generals, els drets de la ciutadania, les garanties de la legislació electoral i, a més, ha de garantir la llibertat de vot, la igualtat i la no discriminació, el caràcter secret del vot i la garantia de privadesa, la identificació plena i fefaent de l'elector, la integritat i la inalterabilitat del vot.

La llei també fixa criteris per garantir aspectes com el fet que s'emeti un sol vot per persona; la seguretat de totes les fases del procediment de votació electrònica; una autentificació robusta de l'elector; la transparència i l'objectivitat en l'escrutini; així com el caràcter públic de tot el procediment, la seva simplicitat, verificabilitat global i possibilitat d'auditoria. En aquest sentit,el text preveu també la creació d'una Comissió de garantia formada per experts en matèria d'administració electrònica, TIC i ciberseguretat designats pel Govern, pel Parlament i per les associacions representatives dels ens locals.


Aquesta comissió lliurarà un informe anual en què s'avaluï l'adequació a la normativa dels sistemes utilitzats i també detectarà i tractarà qualsevol incidència en el funcionament de la Plataforma de votació electrònica.

Votació per ordinador, tauleta o mòbil

Segons l'executiu, la regulació del procés de vot electrònic preveu que, un cop es convoquin les eleccions al Parlament, els electors podran escollir votar per mitjans electrònics i hauran de registrar-se en un portal habilitat per l'ocasió que, un cop validada la identitat, farà arribar a l'elector les credencials per votar de forma segura. La votació es podrà dur a terme a través d'un ordinador, una tauleta o un mòbil durant el període de vot per correu des de l'estranger, i el vot romandrà custodiat en una urna electrònica fins al dia de l'escrutini general.

El Govern garanteix que el vot electrònic és viable tècnicament i jurídicament i que la seva correcta implementació és estrictament una qüestió de voluntat de les administracions. Amb la finalitat d'implementar el procediment de votació, el Govern subscriurà els protocols i convenis de col·laboració que escaiguin amb l'Administració General de l'Estat, l'Administració Electoral i l'Oficina del Cens Electoral de l'Institut Nacional d'Estadística. A més, es formalitzaran també els acords necessaris amb l'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) per garantir que les persones cegues, amb discapacitat visual o sordceguesa puguin exercir el dret de vot per mitjans electrònics accessibles amb plena garantia del secret del sufragi.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

Participació