L'equip de García Albiol prepara una àmplia renovació del PP català

Es volen potenciar noms forjats en l'àmbit municipal -com Josep Manuel López, Núria Carreras, Daniel Serrano, Joan Fernández o Manuel Reyes- i rellevar dirigents veterans com Jordi Cornet | Els plans de la secretaria general del partit poden generar una batalla interna de cara al proper congrés

Dirigents del PP català en una trobada sobre el corredor mediterrani aquest octubre.
Dirigents del PP català en una trobada sobre el corredor mediterrani aquest octubre. | Flickr PP
10 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:16h
L'equip del coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, prepara amb cura el congrés que ha de formalitzar finalment el seu accés a la presidència del partit, que no s'ha pogut fer efectiva per la situació d'interinitat de la política espanyola. A la seu del carrer d'Urgell de Barcelona hi ha pressa. Els populars catalans han demanat a la direcció estatal que el de Catalunya sigui el primer dels congressos "regionals" que s'han de celebrar després del congrés estatal de la formació.

Renovació 80/20

En l'entorn de García Albiol es planteja la necessitat d'una profunda renovació en els quadres dirigents. Fonts del PP han utilitzat l'expressió "renovació 80/20" per expressar la conveniència que una clara majoria dels nous membres de la direcció catalana siguin persones que personifiquin l'aposta per una nova etapa del PP a Catalunya.

Dirigents arrelats al territori

El perfil de dirigent que busca la direcció és el de persones que tinguin una base d'arrelament municipal. En un partit com el PP, que a Catalunya no disposa de poder institucional destacable, el paper dels regidors ha tenir més presència. De fet, algunes de les noves promeses de la formació ja han començat a entrar en l'estructura del partit. Són noms com el del jove regidor de Sant Joan Despí, Josep Manuel López, que ja forma part de l'àrea d'acció política a la seu del carrer d'Urgell, o el de Núria Carreras, regidora a Monistrol de Montserrat, ubicada en l'àrea d'organització territorial. D'altres són vistos com a quadres a potenciar, com el regidor de Cornellà, Daniel Serrano, o Joan Fernández, regidor a Badalona, al costat de Manuel Reyes, exalcalde de Castelldefels. Però des del PP s'assegura que la renovació no pretén ser generacional i que hi ha persones de llarga trajectòria amb els quals es compta, com la regidora de Barcelona Àngels Esteller, molt valorada en diversos àmbits del partit.

Reforçar el poder municipal del partit és bàsic a ulls del nucli dur dels populars catalans. En aquest sentit, l'èxit del PP en un municipi gran com Badalona, una ciutat mitjana com Castelldefels i un poble petit com Pontons és mostrat com un exemple a seguir.

L'"albiolisme", tranquil

El nucli més proper al coordinador general del partit mostra tranquil·litat després de les informacions sobre possibles moviments interns que qüestionaven García Albiol. Pels partidaris de l'exalcalde de Badalona, no hi ha millor defensa que el seu full de resultats electorals, el més brillant que pot mostrar un dirigent del PP al territori. 

El "model García Albiol", exposen els mateixos dirigents consultats, es considera clau per obrir-se camí en l'àmbit municipal. Des del PP es recorda que l'únic regidor assolit en les municipals del 1991, que es va multiplicar fins a quatre el 1995. Des d'aleshores, el partit no va deixar de créixer elecció municipal rere elecció, fins als onze regidors del 2011, que van permetre al líder conservador accedir a l'alcaldia de Badalona. "Qui dels qui han especulat amb el càrrec de García Albiol pot ensenyar un actiu similar?", es pregunta un destacat dirigent de la formació. 

La successió de Cornet, cavall de batalla

De cara al congrés català, que es podria celebrar a principis del 2017, un lloc clau a cobrir serà el de l'actual secretari general, Jordi Cornet. L'actual delegat a la Zona Franca va accedir al càrrec el 2008, en el congrés que va elegir Alícia Sánchez-Camacho. Ara caldrà trobar-li un successor i des de diversos àmbits del partit s'assenyala que hi pot haver un pols intern. Però també aquí la direcció té molt definit un perfil: una persona que pugui representar una nova etapa, que tingui un càrrec institucional i que sigui, alhora, de la total confiança de García Albiol.
 

Xavier García Albiol i Enric Millo, reunits avui amb representants de Societat Civil Catalana (SCC) Foto: Flickr PP Catalunya


En paral·lel a la tasca d'orientar el rumb del partit i bastir la seva estructura, el líder del PP a Catalunya i el diputat Enric Millo s'han reunit aquest dilluns amb representants de de Societat Civil Catalana. La trobada es produeix dos dies abans del 12 d'octubre, en la qual Albiol sempre ha volgut tenir protagonisme. L'entitat espanyolista prepara actes per commemorar a Barcelona el dia de la Hispanitat. De la trobada també n'ha sortit un compromís del coordinador del PP català per demanar una reunió amb el president de l'assemblea parlamentària del Consell Europeu, Pedro Agramunt, per traslladar a les institucions europees el "dèficit democràtic" que, segons Societat Civil Catalana, es viu a Catalunya.