L'Ajuntament de Badalona pacta amb els sindicats obrir el 12 d'octubre

El consistori oferirà serveis mínims el Dia de la Hispanitat, ja que els empleats públics han pogut triar si treballar aquest dia o el 9 de desembre

07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:04h

Dolors Sabater, en el ple d'investidura de l'Ajuntament de Badalona Foto: Marc Ustrell


L'Ajuntament de Badalona estarà obert el 12 d'octubre. L'equip de govern, format per Guanyem Badalona en Comú (coalició de la CUP, Podem i Procés Constituent), ERC i ICV-EUiA, ha pactat amb els sindicats dels treballadors del consistori que el Dia de la Hispanitat, que és festiu a tot l'Estat, es treballi amb serveis mínims. Segons han explicat a NacióDigital fonts de l'Ajuntament, l'acord amb els representants dels empleats públics passava perquè aquests podien triar voluntàriament si anar a l'ajuntament aquest dimecres (per tant, entremig de setmana i sense possibilitat de fer pont) o el 9 de desembre (un divendres posterior a un dijous festiu i, per tant, amb possibilitat de fer un pont de tres dies).

D'aquesta manera, la meitat de la plantilla s'ha acollit a aquesta possibilitat, fet que permetrà obrir l'Ajuntament en serveis mínims demà passat, quan la majoria de centres de treball estaran tancats. Tot i això, la legislació estatal fixa que el 12 d'octubre no és un dia hàbil per fer tràmits en les administracions públiques, motiu pel qual el consistori només oferirà els serveis d'atenció al ciutadà i informació diversa (entre elles, la tributària). L'acord es va tancar a finals del 2015, quan es va acordar el calendari laboral de tot l'any. Com que llavors també hi haurà només la meitat de la plantilla, el 9 de desembre igualment s'oferiran només serveis mínims, per bé que teòricament es tracta d'un dia laborable ordinari.

La festivitat del 12 d'octubre és molt qüestionada sobretot per les formacions i organitzacions d'esquerres, ja que commemora l'arribada de Cristòfor Colom a Amèrica aquell mateix dia del 1492, moment en què va començar la colonització del continent amb accions avui força criticades vers els natius (de fet, la CUP ha reclamat retirar l'estàtua de Colom de Barcelona). I és que fins i tot el Dia de la Hispanitat es coneixia anteriorment com a Festa de la Raça Espanyola.