En Comú Podem es compromet a «treballar» per un referèndum que no sigui un nou 9-N

Xavier Domènech defensa que la votació ha de tenir "reconeixement internacional, àmplies majories i amb un resultat aplicable" | Els "comuns" s'erigeixen, de la mà de Podem, en "dic de contenció" d'un govern del PP que auguren que caurà en màxim dos anys

07 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:59h

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech.


L'escenari per acordar un referèndum amb el govern espanyol és, ara que es dibuixa un nou govern del PP com l'escenari més probable, una quimera. Els "comuns", que han fet sempre bandera de la celebració d'una votació pactada, no renuncien a seguir construint aliances polítiques, però són conscients que a hores d'ara, davant del mur del bipartidisme, només es pot avançar pel flanc de l'eixamplament de la base social. Aquest és el tram que poden fer conjuntament amb l'independentisme en els pròxims mesos. Ara bé, arribat el dia, el referèndum ha de tenir reconeixement internacional, interpel·lar una "àmplia majoria" de la societat i una resultat que sigui "aplicable". Aquestes són les tres condicions que ha posat sobre la taula el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, perquè el referèndum que el Govern de Carles Puigdemont s'ha compromès a impulsar no sigui una repetició del 9-N.

El líder dels "comuns" al Congrés s'ha compromès a arromangar-se perquè així sigui: "Treballarem pel referèndum perquè no ho hem deixat de fer-ho ni ho deixarem de fer". Però Domènech ha volgut deixar clar que la confluències d'esquerres "no subordinarà la construcció de Catalunya" a la realització d'un referèndum. Revertir retallades i reformes en la fiscalitat perquè les rendes més altes paguin més impostos, ha dit, són qüestions que no poden esperar. Tot un dard a Junts pel Sí, que durant el debat de política general ha votat en contra de totes les propostes de resolució que defensaven una reforma de l'IRPF i els impostos de patrimoni, successions i donacions.

No "jugar" amb les dates

Domènech ha insistit que allò que no es pot fer és una repetició del 9-N i que estaran "amatents" a qualsevol proposta que es faci des del Govern que suposi celebrar una votació vinculant. Ara bé, ha demanat que no es "jugui" més amb les dates. Si bé els independentistes han fixat pel setembre del 2017 la data màxima per celebrar el referèndum, que aniria seguit d'unes eleccions constituents el març del 2018, el líder d'En Comú Podem ha recordat que ja s'havia dit que al març del 2017 Catalunya seria un estat independent i no s'ha complert. "No han explicat per què han canviat les dates", ha sentenciat.

En tot cas, ha celebrat que el Govern torni a la pantalla de reivindicar el referèndum. Domènech ha admès que ara és més difícil que fa uns mesos acordar-lo amb el govern espanyol però ha augurat que el govern espanyol es tornarà a "tancar en fals" i que el panorama polític espanyol tornarà a obrir-se en màxim dos anys vista. "Mentrestant, no podem esperar, hem de construir. Catalunya no pot esperar que arribi un dia D perquè té la capacitat de construir-se", ha defensat.

"Dic de contenció" del PP

Després de la implosió del PSOE i de la imposició d'una gestora que s'obre a permetre un govern del PP amb l'abstenció a la investidura, Domènech ha erigit els "comuns" i Units Podem com "el dic de contenció" d'un govern dels populars i "l'alternativa" més viable a dos anys vista com a màxim. Al seu parer, els socialistes han "abandonat" la construcció d'una alternativa i han deixat vacant un espai que pretén ocupar Pablo Iglesias i les confluències d'esquerres. "Aquest govern del PP no és de futur, és dèbil i no durarà molt de temps", ha pronosticat.