El Parlament posa rumb al referèndum d'independència

Junts pel Sí i la CUP aproven celebrar una consulta vinculant el setembre del 2017 com a molt tard | PP i Ciutadans no participen a la votació, mentre que CSQEP s'absté | La decisió arriba en ple xoc amb judicial amb l'Estat i una setmana després de la qüestió de confiança

Carles Puigdemont i el Govern aplaudint Forcadell en ple debat de política general
Carles Puigdemont i el Govern aplaudint Forcadell en ple debat de política general | Adrià Costa
Oriol March / Roger Tugas
06 d'octubre del 2016
Actualitzat el 07 d'octubre a les 16:48h
El setembre del 2017, com a molt tard, se celebrarà a Catalunya un referèndum sobre la independència del país. Així ho ha decidit aquest dijous a la tarda el Parlament amb els vots de Junts pel Sí, la CUP i l'abstenció de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), que ha presentat proposta pròpia de consulta amb el suport de la coalició governamental. El procés sobiranista torna oficialment a la pantalla del referèndum i, si en la votació s'imposen els independentistes, hi haurà eleccions constituents durant el mes de març del 2018.

La votació ha estat precedida per un debat que ja s'ha viscut unes hores abans dins de la junta de portaveus i de la mesa, i s'emmarca en els nous embats judicials que ha rebut el procés al llarg de la jornada d'avui. Ni el PP ni Ciutadans, que dins dels dos organismes de la cambra ja ha fet saber que estaven en contra de la proposta de referèndum, han volgut participar en la votació. "Emana de resolucions suspeses", assenyalaven els portaveus dels dos partits, en referència a la declaració del 9-N i a les votacions de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

Malgrat la bel·ligerància dels grups unionistes, el ple ha acordat tirar endavant el full de ruta que va anunciar la setmana passada el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança. A partir d'ara, es començaran a posar en marxa tots els mecanismes legals per tirar endavant la consulta vinculant, que serà convocada precisament pel Parlament. Els diputats de PP i Ciutadans, amb les mans alçades, feien evident que no volien participar en una votació que portarà conseqüències.

Llum verda al procés constituent

El Parlament també ha aprovat que es posi en marxa el calendari del procés constituent en els propers mesos amb el vot a favor de Junts pel Sí, la CUP i l'abstenció puntual de CSQEP, que ha avalat el procés de participació ciutadà promogut pels ajuntaments.

La cambra, a instàncies d'aquests tres grups, també ha aprovat una resolució contra la judicialització del procés en referència als processos oberts contra Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per la seva participació en el 9-N. També hi apareixen els noms de Montse Venturós, alcaldessa de Berga, i Joan Coma, regidor de la CUP a Vic, que estan en el punt de mira de l'Estat.

Un debat marcat, novament, pel procés

Amb una mica de retard després de les negociacions de darrera hora i les actuacions inesperades del Tribunal Constitucional contra Carme Forcadell i del Tribunal Suprem contra Francesc Homs, aquest dijous a les cinc ha començat la segona jornada del debat de política general. De fet, aquests dos esdeveniments han planat sobre la cambra i, quan Marta Rovira, portaveu de Junts pel Sí s'ha referit a la qüestió, els diputats independentistes s'han posat dempeus per aplaudir.

L'encarregat d'intervenir en primera instància ha estat el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que després de defensar les seves resolucions ha carregat -de nou- contra el procés independentista i contra la proposta de referèndum que aprovarà la cambra a instàncies de Junts pel Sí i la CUP.

"No volem un referèndum que contínuament ens entretingui. Volem que es facin les reformes a Catalunya i a Espanya. Moltes coses quedaran tapades pel monotema. Em temo que ràpidament s'oblidarà el que realment importa als ciutadans, i no allò que no forma part de les prioritats de la població [el referèndum]", ha lamentat Carrizosa.

Les crítiques al "hàmster"

Al seu torn, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha lamentat que un sindicalista li critiqués que "no sent a parlar els temes d'ocupació, d'educació, de sanitat, de llistes d'espera, de serveis socials...". "Sí que parlem d'aquests temes aquí però no formen part de l'agenda política", ha seguit, i ha criticat que, tot i que s'aprovin moltes resolucions sectorials, "la portada se l'endurà el hàmster aquest que dóna voltes que és el procés".

En tot cas, ha apuntat que Junts pel Sí només permetrà que tirin endavant aquells compromisos sense cap calendari i que tampoc no reeixirà la seva proposta de "diàleg per augmentar l'autogovern, que contrasta amb la tensió ambiental que pretén Carles Puigdemont". "Queda clar que hi ha dos camins: el de la unilateralitat, que s'equivoca i ens porta a les roques, o el de la reforma de la Constitució, una reforma federal que permeti un millor finançament, un repartiment clar de les competències i un reconeixement mutu a l'Estat", ha afegit la dirigent socialista.

Referèndum, Mas i "la Convergència de sempre"

Jéssica Albiach, de Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP), ha estès la mà a Puigdemont assenyalant-lo que "no és Artur Mas", però li ha retret que a l'hora de negociar la coalició de l'esquerra alternativa s'ha trobat amb la "Convergència de sempre". Especialment a l'hora de no voler apujar els impostos i a l'hora de no voler aprovar que el Govern es personi com a acusació en els casos de pederàstia dels Maristes de Sants.

Albiach ha felicitat el president per haver tornat a la pantalla del referèndum, i ha demanat que la consulta sigui "útil, amb garanties i reconeixements". CSQEP s'abstindrà en la votació de la proposta conjunta de Junts pel Sí i la CUP i votarà en contra de la proposta de calendari del procés constituent perquè "s'ha de fer des de baix i sense un resultat predeterminat".

Un camí "intransitable"

En la línia de C's i PSC, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha denunciat que Junts pel Sí i la CUP "vénen amb un camí que saben que no poden transitar, saben quin destí els queda, ja que són conseqüència d'unes resolucions que el Tribunal Constitucional ja ha anul·lat". I, enfront el "referèndum o referèndum" de Carles Puigdemont avançat durant la qüestió de confiança, el popular ha asseverat que "la fórmula és diàleg o diàleg" i ha demanat que "el camí cap a la independència no bloquegi l'agenda social i econòmica que necessita Catalunya".

"Deixi de desprestigiar el nom de Catalunya quan vagin pel món", ha demanat Millo al president català, però també ha reclamat que no apugi impostos quan negociï els pressupostos amb la CUP, que no posi en qüestió l'escola concertada o que no imposi "una llengua sobre una altra".

La CUP emplaça els grups a treballar pel referèndum

Albert Botran, diputat dels anticapitalistes, ha assegurat que les propostes que s'aprovin en aquest debat tindran a veure amb el moment "excepcional que viu el país". "Posem el compte enrere pel referèndum. Emplacem tots els grups i els diem que Catalunya està decidida a consultar la seva gent. No ens aturaran, ni esperarem permisos. Tots els sectors del país seran en aquesta cimera que obrirem abans que acabi l'any", ha asseverat, al mateix temps que demanava suport al procés constituent.

Botran ha denunciat, això sí, que en alguns departaments -Interior, Ensenyament i Universitats, dins d'Empresa i Coneixement-, encara es nota que estan "en mans de CiU". El diputat s'ha mostrat satisfet per la proposta de resolució que delimitarà la llei d'estabilitat pressupostària catalana, però s'ha queixat que no vagi endavant la seva proposta de fiscalitat.

Junts pel Sí defensa agafar "el mànec del canvi"

La portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha arrencat demanant un Govern que "redueixi la corrupció i el frau fiscal", i ha situat els objectius socials com a prioritaris. "Per passar de les paraules als fets només hi ha una via que posi el canvi a les nostres mans. No som súbdits, com ciutadans: el canvi no ens el pot negar ningú", ha destacat Rovira. "Alguns de vostès projecten un sostre impossible dins de l'autonomisme. No el volen superar, i això els porta a l'autonomisme", ha considerat la secretària general d'ERC.

"Agafin el mànec del canvi. Per això Catalunya necessita un referèndum per la independència, amb plenes garanties. Ens volem donar permís", ha ressaltat Rovira.
Arxivat a