Llum verda de la mesa del Parlament per votar la proposta de referèndum

PSC, Ciutadans i PP volien que no fos així perquè entenen que la resolució pactada per la CUP i Junts pel Sí emana de la declaració del 9-N i de les conclusions de la comissió del procés constituent | El ple res reprèn a les cinc de la tarda

06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:17h

Reunió de la mesa del Parlament Foto: ACN

 
La mesa del Parlament ha decidit aquesta tarda a primera hora que es pugui votar la resolució conjunta de Junts pel Sí que reclama a la cambra impulsar un referèndum sobre la independència el setembre del 2017 com a data màxima. PSC, PP i Ciutadans havien intentat que això no fos així argumentant que aquesta proposta neix de la declaració de ruptura del 9-N de l'any passat i de les conclusions del procés constituent sobre les quals pesa una advertència per part del Tribunal Constiucional (TC). La decisió s'ha pres per cinc vots a favor (Junts pel Sí, CUP i Catalunya Sí que Es Pot) i dos en contra (PSC i Ciutadans).

El vicepresident primer de la cambra, Lluís Corominas, ha apel·lat a la "llibertat d'expressió" per poder votar la resolució, la qual veu "emparada" en el marc del debat de política general. "És un debat d'orientació política, i s'hi pot parlar de tot", ha destacat Corominas en declaracions als periodistes als passadissos del Parlament. El ple es reprèn aquesta tarda amb el debat i votació de les resolucions.

Defensa legal

L'argumentari que han esgrimit els grups independentistes durant la junta de portaveus prèvia es basa en què la proposta de referèndum no neix de la declaració de ruptura, sinó del debat de política general, i que la mesa no pot entrar a valorar prèviament el contingut dels textos que s'han de votar. ""Són arguments jurídicament molt fluxos", ressaltaven des dels grups unionistes.

Ciutadans, per exemple, considera que votar sobre el referèndum i sobre el procés constituent suposa "insistir" en la "mateixa desobediència" que, segons ells, contenia la declaració del 9-N i la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent. "Tots els grups han de poder parlar de tot", ha argumentat Corominas.

El vicepresident primer de la cambra no ha fet cap valoració sobre el fet que el TC ha demanat a la Fiscalia que actuï de forma penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La decisió els ha enganxat en ple debat de la mesa.