El fitxatge del número dos d'Antifrau s'encalla per traves administratives

El magistrat Josep Tomàs Salàs, escollit per Miguel Ángel Gimeno per ser la seva mà dreta, encara no ha pogut incorporar-se a l'Oficina | El substituit de Maite Masià a la direcció adjunta vol assegurar-se un futur retorn a la judicatura, una decisió que depèn del CGPJ, abans de concretar el seu nomenament

Miguel Ángel Gimeno, després de la seva compareixença al Parlament aquest mes de juliol.
Miguel Ángel Gimeno, després de la seva compareixença al Parlament aquest mes de juliol. | ACN
06 d'octubre del 2016
Actualitzat el 07 d'octubre a les 17:20h
Miguel Ángel Gimeno té una feina ingent. Des que a finals de juliol va prendre possessió com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) -després de la defenstració de Daniel de Alfonso, arran de la difusió de les converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz-, Gimeno ha treballat discretament per reorientar el funcionament de l'ens, esquitxat per la polèmica actuació del seu anterior director. L'expresident del TSJC, una figura de consens -no va rebre cap vot en contra quan va ser nomenat per Parlament-, està bastint un nou model de funcionament i ja ha pres decisions. El 8 de setembre va cessar la directora adjunta, Maite Masià, un càrrec que no comptava amb el suport dels grups parlamentaris, tal com es va comprovar en la seva compareixença a la cambra catalana. Però Gimeno encara no ha pogut nomenar els directors de les àrees d'investigacions, prevenció i anàlisi -tot i que ja ha triat perfils-, i tampoc ha pogut tancar la incorporació del seu número dos. 

El màxim responsable d'Antifrau té decidit, això sí, qui assumirà les funcions de Masià a la direcció adjunta. Es tracta del jutge Josep Tomàs Salàs, persona de la seva màxima confiança. Gimeno i Tomàs van coincidir al TSJC, quan el primer presidia l'alt tribunal i el segon exercia de cap del gabinet tècnic del tribunal. Amb una extensa trajectòria a la judicatura, Tomàs va abandonar el càrrec quan Gimeno va ser rellevat per Jesús María Barrientos per posar-se al capdavant d'un jutjat penal de Barcelona. El director d'Antifrau espera la incorporació del jutge, però encara no s'ha concretat. Traves administratives ho impedeixen, apunten les diverses fonts consultades per NacióDigital.

La solució, pendent de l'òrgan de govern dels jutges 

Tomàs necessita assegurar-se com serà el seu retorn a la judicatura -en quina plaça podrà reincorporar-se- abans de concretar el fitxatge per Antifrau. I les condicions d'aquesta "excedència" condicionen els plans de Gimeno, que ja el voldria tenir al seu costat per endegar les reformes que considera imprescindibles a Antifrau. El proper director adjunt de l'Oficina necessita el visitplau del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que ha de validar les peticions del jutge sobre una eventual reincorporació a la judicatura. Tomàs vol garantir-se una plaça a Barcelona -i no en una altra destinació- quan completi la seva etapa a Antifrau.     
El nomenament del número dos de Gimeno ha de passar pel sedaç del Parlament, però aquest no serà un obstacle perquè el perfil de Tomàs s'ajusta als requeriments del càrrec. La Comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana ha de validar la tria per majoria simple un cop el director de l'Oficina faci la proposta. La nova direcció ja ha mostrat la màxima disponibilitat per sotmetre's al control parlamentari.
Arxivat a