L'unionisme intentarà bloquejar la resolució del referèndum

Els partits contraris a la independència estudien demanar la reconsideració de la proposta independentista que fixa el setembre del 2017 com a data màxima per votar i la del Consell Assessor sobre el procés constituent | El PP insinua que Junts pel Sí i la CUP podrien estar buscant el xoc de trens i avisa que "l'estat de dret té eines per protegir-se d'aquells que el volen trencar"

Inés Arrimadas, al debat de política de general
Inés Arrimadas, al debat de política de general | Adrià Costa
06 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:37h
Els grups parlamentaris contraris a la independència avisen: la proposta de resolució conjunta de Junts pel Sí i la CUP que fixa el referèndum al setembre del 2017 com a molt tard contradiu les advertències del TC. En les hores destinades a negociar abans de les votacions dels acords del debat de política general, PSC, Ciutadans i PP estudien contra rellotge presentar una petició de reconsideració a la mesa del Parlament perquè deixi sense efectes l'admissió a tràmit de totes les propostes que contradiuen les sentències i avisos del Tribunal Constitucional (TC).

La jugada no afecta només a les propostes sobre el referèndum que presenten els independentistes -el tribunal va suspendre la resolució del 9-N-, sinó també a la de creació d'un Consell Assessor sobre el procés constituent. Recorden, en aquest sentit, que el TC va censurar que es votessin les conclusions sobre la comissió d'estudi del procés constituent i fins i tot va amenaçar d'obrir la via penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Tant el PSC com el PP ja han materialitzat la seva petició de reconsideració. El diputat socialista Ferran Pedret ha explicat que entenen que les resolucions presentades pels independentistes suposen "el desenvolupament" de les resolucions suspeses mentre que el tribunal deixa clar que "s'han de paral·litzar" totes les iniciatives que donin continuïtat al contingut del full de ruta unilateral.

Al seu torn, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha denunciat que Junts pel Sí i la CUP "mantenen la insistència en desenvolupar els acords ja anul·lats pel TC", tot i que els serveis jurídics del Parlament ja van alertar que això contravenia la legalitat. "És una greu insistència en l'execució d'unes accions que estan fora de la legalitat", ha criticat, i ha demanat que els independentistes "expliquin l'objectiu ocult que persegueixen", insinuant que podrien voler forçar el xoc de trens. Així mateix, ha avisat que "l'estat de dret té eines per potegir-se d'aquells que el volen trencar", ja que "les lleis es compleixen o s'intenten modificar, però no es vulneren".

Finalment, Ciutadans també estava pendent de presentar l'escrit, i ha esgrimit aquests mateixos arguments per justificar-ho. El seu representant a la mesa, José María Espejo-Saavedra, ha afirmat que l'incident d'execució del TC "obliga a impedir la tramitació d'incidències d'aquest tipus".

Fonts de Junts pel Sí, per la seva banda, defensen que tot allò que es va debatre en el debat de política general "té dret a estar en una proposta de resolució" i asseguren que no entenen que altres grups parlamentaris intentin frenar-les fent referència a "iniciatives parlamentàries anteriors".

Junta de portaveus extraordinària al migdia

Un cop es materialitzin les peticions de reconsideració, la mesa del Parlament és qui haurà de decidir si accepta o no la iniciativa de PSC, PP i C's després d'escoltar els representants dels grups parlamentaris en una reunió extraordinària de la junta de portaveus. Si res canvia, el ple s'hauria de reprendre a les quatre de la tarda per encarar les votacions de les resolucions.
 

Proposta de Resolució_Referèndum by naciodigital on Scribd