Puigdemont recorda a la CUP que el principal problema és «l'espoli fiscal» i no el debat dels impostos

El president de la Generalitat assenyala que la pressió impositiva "no és baixa" i que s'ha tocat el "moll de l'os" en aquesta qüestió | Acusa l'oposició de mantenir un discurs "prefabricat", però estén la mà a la resta de formacions per arribar a acords puntuals

Carles Puigdemont, al debat de política general
Carles Puigdemont, al debat de política general | Adrià Costa
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:25h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha enviat un missatge a la CUP en matèria de pressupostos aprofitant el debat de política general. "El principal problema es diu espoli fiscal", ha apuntat Puigdemont quan s'ha referit a la voluntat dels anticapitalistes d'apujar l'IRPF a les rendes altes i de recuperar l'impost de successions tal i com estava fixat en l'etapa del tripartit. "La gran fortuna que hem de gravar és l'Estat", ha determinat el dirigent nacionalista.

Puigdemont ha alertat que en pressió fiscal ja s'ha "tocat os", perquè "no és baixa". "Per més que fem equilibris, al final no arribem al cap del carrer. Revertir els milers de milions de dèficit fiscal no s'aconsegueix tocant l'IRPF autonòmic", ha considerat. "El problema és tan gros que cal que hi hagi propostes de la mateix envergadura. Si volem construir una república, hem de tenir clar no com gestionarem les engrunes d'un tram autonòmic que no dóna més de si, sinó com gestionem els impostos dels catalans i les catalanes", ha resumit.

L'amenaça de les pensions

En el torn de rèplica del debat de política general, Puigdemont ha insistit que les pensions estan "amenaçades" en cas que Catalunya segueixi formant part de l'Estat. "Si alguna cosa han de témer els jubuilats d'avui i els demà és que hi ha una amenaça sobre les pensions. No ens hem de quedar resignats ni de braços plegats. La independència és la solució", ha destacat Puigdemont dirigint-se directament a Miquel Iceta, cap de files del PSC al Parlament.

El dirigent nacionalista ha advertit que les pensions no es garantiran "investint per activa o per passiva Mariano Rajoy", en referència a la greu crisi que viu el PSOE arran del bloqueig institucional a Espanya. Puigdemont, molest, li ha retret a Iceta que li hagi dit que "deixa enrere la gent", i ha apuntat que una frase com aquesta és "injusta".

"Conjunció astral" a Espanya

Tot i les discrepàncies amb l'oposició, a qui ha acusat de fer discursos "prefabricats", Puigdemont els ha estès la mà per tal d'arribar a acords puntuals. Fins i tot amb Inés Arrimadas, cap de files de Ciutadans, sobre la qual ha dit que es creu "les seves pròpies mentides" sobre el discurs "monotema" independentista del Govern.
 

A Albano Dante Fachin, secretari general de Podem, li ha demanat que no exigeixin una "conjunció astral" a l'Estat per anar a demanar el referèndum. "Tot el que hem parlat en aquest debat té a veure amb la independència", ha destacat el president de la Generalitat, que també s'ha volgut referir al dèficit fiscal i a les afectacions que té en la ciutadania. "Diem als catalans, parlin en la llengua que parlin, que el seu esforç fiscal no va tot a millorar el seu estat del benestar. I que amb els nostres recursos es millora l'estat del benestar a altres autonomies", ha destacat.

La relació amb Artur Mas i el CNI

"Hi tinc un afecte polític i personal, amb Artur Mas", ha apuntat Puigdemont en referència a la reunió setmanal que tenen, segons Xavier García Albiol (PP), amb l'expresident. "Si ve del CNI, em quedo molt tranquil, perquè van despistats", ha destacat el dirigent nacionalista, que l'ha acusat de tenir "molèsties" envers el Parlament. "El país que farem es basarà més en la democràcia que l'actual Estat espanyol", ha ressaltat Puigdemont.

El president de la Generalitat li ha preguntat si es pensa que la gent "és curta" per dir que Espanya està "intentant ajudar els catalans". "Millor que no ens estimin gaire, perquè ja sabem que ens esperaria un futur negre. Ja sé que li fan fer un paper", ha determinat Puigdemont. "Li deuen haver fet dir que el govern espanyol vol ajudar els catalans. Això es demostra amb l'ajuda", ha indicat, al mateix temps que ha apuntat que li ha vingut al cap Mariano Rajoy quan Albiol ha parlat de "vagància" per referir-se a l'independentisme.