CSQEP proposa al Parlament acabar amb els «lloguers abusius» fixant un topall màxim

La confluència d'esquerres presenta una proposta de resolució que planteja que cap arrendatari pagui un lloguer que superi el 30% dels seus ingressos | La mesura inclou mecanismes per donar als ajuntaments potestat per frenar els preus de l'habitatge

Albano Dante Fachin, durant el debat de política general
Albano Dante Fachin, durant el debat de política general | Adrià Costa
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:53h
Dotar de contingut social el debat de política general perquè no quedi monopolitzat pel referèndum i el procés sobiranista és un dels principals objectius de Catalunya Sí que es Pot. És per això que una de les propostes de resolució estrella que presentarà la confluència d'esquerres és una iniciativa que té per objectiu frenar els "lloguers abusius". La mesura en concret aposta perquè cap arrendatari pagui un lloguer que sigui superior al 30% dels ingressos mitjans de les llars del municipi on s’ubica l’habitatge. Es tracta d'un instrument que reclamen ajuntaments com el de Barcelona, encapçalat per Ada Colau, que busca estar capacitat per revertir una tendència que cada vegada s'aguditza més. I és que a la capital catalana el preu dels lloguers s'està disparant de tal manera que un pis a Horta s'està situant a nivells similars que un a Pedralbes.

La iniciativa de Catalunya Sí que es Pot parteix del diagnòstic que els preus dels lloguers s'han disparat en un context de precarització laboral i de congelació o reducció de salaris i tenint en compte que, segons dades del Consell General del Poder Judicial, en el primer trimestre del 2016 s’han produït 2.449 desnonaments per lloguer a Catalunya.

Mecanismes d'intervenció dels ajuntaments

CSQEP defensa que aquest topall màxim s'hauria d'incloure en la futura Llei de Mesures de Protecció del Dret a l’Habitatge i s'hauria d'aplicar en habitatges que estiguin inscrits o siguin susceptibles d'inscriure's en el registre d'habitatges buits. Aquesta norma, reivindiquen, també hauria d'incloure la definició de què és un lloguer abusiu i considerar-lo "una nova infracció greu".

Per poder vehicular la proposta, CSQEP planteja que en el cas dels municipis de més de 50.000 habitants el ple del consistori tingui potestat per aprovar delimitacions d'àrees per aplicar el percentatge del 30% quan les diferències entre els ingressos mitjans de les llars del municipi en qüestió ho justifiqui.

Catalunya Sí que es Pot espera que la CUP i PSC donin suport a la seva iniciativa i demanen també que Junts pel Sí voti a favor.