Iceta rebutja centrar-se en «l'objectiu arcàdic de la República catalana on es resoldrien tots els problemes»

El líder del PSC critica que Puigdemont deixi de banda la problemàtica social i li demana que apuji l'impost de successions | El primer secretari dels socialistes avisa que l'Estat no pactarà un referèndum si el Govern ja avisa que el farà encara que no hi hagi acord

Miquel Iceta, al debat de política de general
Miquel Iceta, al debat de política de general | Adrià Costa
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:58h
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha acusat aquest dimecres Carles Puigdemont de prioritzar tots els esforços en el procés sobiranista i deixar de banda la qüestió social. Així, en la seva rèplica en el debat de política general, el líder dels socialistes catalans ha afirmat que les prioritats de l'executiu li "semblen descompensades, i la prioritat social hauria de ser la que fixés la seva posició, i que no sembli que, si segueix governant, és esperant el gran dia en què tot se solucionarà", en relació a la independència. "Al seu govern només el preocupa anar cap a l'objectiu de la República catalana", li ha recriminat.

De fet, Iceta s'ha mostrat convençut que la Generalitat no tindrà èxit en la seva nova petició de referèndum pactat amb l'executiu central, ja que "ningú voldrà negociar amb un Govern que ja ha dit que, si no es pot pactar el referèndum, el faran de totes maneres". "Més enllà de com fer el referèndum, per què no parlem de fer canvis a l'impost de successions i donacions perquè paguin més els que més tenen?", s'ha preguntat, ja que considera que Puigdemont només treballa per "l'objectiu arcàdic de la República catalana on es resoldrien tots els problemes, sense importar que no ho comparteixi la majoria de la ciutadania ni els riscos que tindria, tant socials com de reputació de Catalunya com a país seriós", pel fet d'assegurar qüestions com que la independència garantiria unes pensions millors.

I és que, segons el líder del PSC, el Govern no treballa amb totes les eines ni "amb prou eficàcia per trencar la fractura social entre els que estan instal·lats i els que queden apartats pel sistema", ni es fa "cap actuació per lluitar per una millor ocupació". De fet, ha ironitzat que podria "dedicar part del personal previst per la Hisenda pròpia a lluitar contra la sinistralitat laboral". Així mateix, ha retret que s'hagi "renunciat a liderar la reforma del sistema de finançament" o que Catalunya només gasti un 2,91% del seu PIB en sanitat, una xifra un 19% per sota que la del 2009, cosa que equival a una retallada cinc cops superior a la mitjana europea. "O el Goven es pren més seriosament la lluita contra les desigualtats, o en pocs anys tindrem una Catalunya socialment trencada", ha conclòs Iceta, que ha insistit en exigir que se centrin els esforços en la qüestió social, impulsant ja la renda garantida de ciutadania o el pla d'inclusió social.

Puigdemont insisteix que la independència permetria garantir les pensions

En el torn de rèplica, Puigdemont ha negat que hagués "construït un país idíl·lic" i ha afegit: "Si haguéssim de parlar d'un país idíl·lic segurament coincidiríem, però em sap greu que no ens posem d'acord en aconseguir les eines per aconseguir-lo". Pel que fa a la situació de les pensions en una Catalunya independent, però, ha apuntat que "les pensions estan amenaçades ara, i no les amenaça l'independentisme, sinó que la independència és la solució", i ha afegit amb ironia que "no s'arreglaran investint Rajoy, per activa o per passiva".

Així mateix, el president ha retret a Iceta que el 70% de la despesa del departament de Territori està compromès per pagar els deutes contrets durant els tripartits. Finalment, ha justificat que la Generalitat no hagi liderat la reforma del sistema de finançament amb el fet que els barons socialistes que ho han intentat no se n'han sortit.

En el darrer parlament, el líder del PSC ha admès que potser el PSOE no ho farà tot per evitar que Rajoy es mantingui a La Moncloa, però ha retret igualment als sobiranistes que també ho dificultin en posar el referèndum com a condició per donar suport a un candidat alternatiu.