«El grau de coneixement del castellà és superior que la mitjana espanyola»: Puigdemont en deu frases

"Diguem-ho clar: a Catalunya no hi ha fuita d'empreses", defensa el president català, que subratlla que des del 2012 es lidera la creació de centres de treball | També assegura que "l'estat propi és la millor garantia per desenvolupar les polítiques socials que mereixen els nostres ciutadans"

05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:50h

Carles Puigdemont, al debat de política general. Foto: Adrià Costa


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha obert aquest dimecres el debat de política general fent un repàs de les polítiques sectorials que el Govern està aplicant, però sempre amb un ull posat en la denúncia dels greuges de l'executiu espanyol i les potencialitats que defensa que l'avenç cap a la independència permetrà afrontar. Tot i això, ha estat la qüestió del castellà a les escoles el que ha generat més rèpliques des de la bancada de diputats, en concret la dels de C's i PP.

D'aquesta manera, Puigdemont ha ressaltat sempre que ha pogut al llarg dels deu blocs en què ha dividit el seu discurs que la Generalitat actua de forma més avançada en termes socials i democràtics que el govern espanyol, així com ha retret a la CUP algunes de les polítiques que afirma que no ha pogut aplicar per manca de pressupostos.

Deu de les frases més destacades del seu discurs han estat:

1. "Si el servei de Rodalies hagués evolucionat en consonància amb la demanda, com els Ferrocarrils de la Generalitat, hauríem pogut reduir en 8.000 cotxes les carreteres i no haver de patir així les congestions i les contaminacions. Els 400.000 catalans que agafen el tren cada dia per anar a treballar o estudiar no es mereixen els incidents continus causats per promeses no complertes."

2. "Diguem-ho clar: a Catalunya no hi ha fuita d'empreses. L'any passat en van sortir 949 empreses, menys de les que van marxar de Madrid, amb un teixit empresarial més petit. De fet, Catalunya lidera la creació de noves empreses a l'Estat en els darrers quatre anys; és a dir, des del 2012, any de l'inici del procés."

3. "Les 36 oficines exteriors són el catalitzador de les nostres empreses. Més de 23.000 empreses catalanes han rebut suport per a la implantació a altres països. Per cada euro invertit, s'han aconseguit 49 euros en exportació i s'han rebut 26 euros d'inversió estrangera."

4. "No compatirem abaixant els estàndards laborals, de seguretat, de qualitat o mediambientals. Hem de garantir més i millor feina. Estem treballant amb agents socials per consensuar un salari mínim de 1.000 euros, segons recomanació de la Carta Social Europea."

5. "Treballem en els fonaments de l'Agència Tributària de Catalunya per disposar de la riquesa que genera el país. Poder disposar dels nostres recursos és clau per transformar la nostra economia, garantir el benestar de la societat i millorar les institucions."

6. "Segurament no els agrada que els digui que el grau de coneixement del castellà és superior a Catalunya que a la mitjana de les altres comunitats, però aquestes són les dades oficials. Els fets són els fets, la realitat és la realitat, la propaganda és una altra cosa, però aquí no hem vingut a fer propaganda!"

7. "Catalunya és una nació que protegeix tots els seus ciutadans, tots, els set milions i mig, sense excepció. Per això el Govern aprovarà per llei per a l'accés universal a l'assistència sanitària, que garanteix per llei la no aplicació del decret espanyol que exclou del sistema sanitari els ciutadans més vulnerables. És una mostra més del nostre compromís irrenunciable amb la universalitat del dret a la salut."

8. "L'estat propi és la millor garantia per desenvolupar les polítiques socials que mereixen els nostres ciutadans. Mentre no hi arribem, seguim fent el màxim esforç elaborant uns pressupostos que any rere any dediquen un percentatge major de la despesa a partides socials."

9. "En un camp on la diplomàcia espanyola fa tot el possible per evitar el reconeixement internacional de les seleccions catalanes, els nostres esportistes olímpics prenen part en 8 de les 17 medalles olímpiques estatals i en 11 de les 31 medalles paralímpiques. Tot un reconeixement a l'esport català i el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat."

10. "Som en un moment transcendental de la nostra història. I a diferència d'altres èpoques i altres moments destacats, avui les decisions es prenen votant. I el futur de Catalunya l'han de decidir, l'hem de decidir, els catalans i les catalanes amb el seu vot, pel nostre bé i el del nostres fills."