Arrimadas, a Puigdemont: «Amb vostè hi ha més ambaixades i més barracons»

La líder de C's demana al president que assumeixi la responsabilitat del que va malament i afirma que "hi ha catalans que moriran esperant les seves promeses"

Inés Arrimadas, al debat de política general
Inés Arrimadas, al debat de política general | Adrià Cstsa
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:21h
La cap del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas,  ha contestat el discurs del president Puigdemont amb l’afirmació inicial que feia dos anys que no es feia un debat de política general i que el parlament del president incloïa moltes repeticions respecte al darrer discurs d’Artur Mas. Li ha retret el triomfalisme mostrat, asseverant: “Si estem tan bé, per què hem de marxar d’Espanya?”.  Arrimadas ha criticat que no hagi fet cap autocrítica. “Ja sabem quin és el seu projecte estrella per Catalunya, que és separar-nos d’Espanya”. Al llarg de la seva intervenció, ha anat exigint al president que assumeixi la responsabilitat del que va malament. Ho ha proclamat amb una frase dramàtica:”Moltes persones moriran a Catalunya esperant les seves promeses”.  “Amb vostè de president, hi ha més ambaixades i més barracons”, ha dit.

El triomfalisme de Puigdemont, segons la líder de C’s, és impropi d’un president que coneix la situació social de Catalunya, tot afegint que li ha recordat l’eufòria que sovint també denota el govern de Mariano Rajoy. I el que va malament, ha reblat Arrimadas, és culpa de l’Estat. La cap dels “taronges” ha reclamat al Govern que connecti millor amb la Catalunya real més enllà de les dades macroeconòmiques. La societat catalana presenta dades preocupants: un milió i mig de persones es troben en risc d’exclusió social, hi ha dos milions que no poden afrontar despeses imprevistes i el creixement econòmic es produeix sobre unes bases aparents. Inés Arrimadas ha posat el dit a la ferida de la reforma laboral dient que “la normativa laboral vigent a Espanya va ser votada amb el seu suport”. L’administració, segons ella, s’aprofita de la legislació espanyola per fer uns contractes en precari.

La líder de Ciutadans ha aprofundit en la situació de l’ocupació i ha exposat que en alguns indicadors s’incrementa de nou la distància entre el salari d’homes i dones, alhora que els majors de 55 anys queden enrere mentre la precarietat es manté. Ha assenyalat les desigualtats territorials pel que fa a l’atur: ”Tenim més desigualtats dins de Catalunya que entre Catalunya i altres comunitats”. L’atur és la principal preocupació dels catalans, i no pas la desconnexió, ha proclamat la líder de l’oposició. Ha denunciat que la majoria no és conscient de la realitat que passen molts catalans, “com en els indicadors de dependència, una altra preocupació dels catalans”. Catalunya és l’única comunitat autònoma, segons ella, on les persones amb dret a ser ateses han descendit, mentre continuen les llistes d’espera.

Puigdemont: hi ha menys barracons

El president Puigdemont ha contestat el discurs d’Arrimadas negant la major. Ha rebatut la visió pessimista de la líder de Ciutadans assegurant que havia vingut a la cambra amb un discurs prefabricat. L’afirmació de la diputada que amb l’actual Govern hi havia més ambaixades i més barracons, ho ha negat rotundament. De l’any 2009 al 2016 s’ha passat de 1.063 barracons a 1.010, “una dada que no m’omple d’orgull però corrobora que no s’han incrementat, jo no diré cap mentida”.

Puigdemont s’ha enfrontat a les dades de l’atur aportades per Arrimadas, assenyalant la reducció d’un 12% en desocupació, tres punts millor que a la mitjana de l’Estat. Ha informat que la contractació ha pujat el darrer any en un 14% (només el 6,2% a Espanya) i l’afiliació a la SS ha incrementat un 3,9% en termes interanuals. Sobre les llistes d’espera, ha assegurat que s’ha reduït en les residències d’avis, i en la majoria dels casos estan entre sis mesos i un any,i no dos anys o més com havia dit la dirigent de Ciutadans. El president ha exigit a la líder de l’oposició que sigui més rigorosa en l’ús de les dades. Però alhora ha mostrat la predisposició del Govern d’arribar a enteses amb Ciutadans i amb les altres forces polítiques, com també havia fet abans el portaveu Jordi Turull.