Puigdemont anuncia que els pressupostos del 2017 crearan 7.000 nous llocs de treball públics

El president de la Generalitat avança que treballa amb empreses i agents socials per apujar fins a 1.000 euros el salari mínim | Nega que hi hagi fuites d'empreses a Catalunya pel procés sobiranista | Anuncia plans per actuar "amb independència" de l'agència tributària espanyola i "disposar de tota la riquesa del país"

Carles Puigdemont, al debat de política general
Carles Puigdemont, al debat de política general | Adrià Costa
05 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 15:55h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha obert aquest dimecres al matí el debat de política general al Parlament amb un anunci: els pressupostos de l'any 2017 inclouran la convocatòria de 7.000 llocs de treball públics. Aquesta xifra es repartirà de la següent manera: 2.500 metges i infermers, 2.000 mestres, 500 mossos d'esquadra, 150 bombers i 300 treballadors tributaris, entre d'altres. L'any passat es van convocar 1.230 places de feina pública, que eren les primeres en quatre anys.
 
El dirigent del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) ha ressaltat que hi ha majoria independentista disposada a avalar l'aposta per l'estat propi, i ha apuntat que el seu discurs es basarà en l'acció de Govern, perquè, segons ell, l'executiu "governa". La primera gran proposta que ha avançat ha estat que l'executiu, les empreses i els agents socials treballen per un salari mínim de mil euros. En tot moment ha vinculat els avenços en matèria d'estat el benestar a l'aprovació dels comptes.

El president ha volgut tancar el seu discurs referint-se a les "traves" de la diplomàcia espanyola a l'acció exterior catalana, i s'ha referit explícitament als problemes que van tenir els catalans a l'estranger per votar a les eleccions del 27-S. "Només un de cada tretze va poder emetre el seu vot. "Això, en un país i un Estat que es diu democràtic, no es pot permetre", ha defensat. "Avui les decisions es prenen votant, i el futur de Catalunya l'hem de decidir amb el nostre vot, pel nostre bé i el dels nostres fills", ha assegurat en clau de referèndum.

Acords més enllà de les discrepàncies

Puigdemont ha fet una crida a l'oposició per tal d'arribar a acords "més enllà de les discrepàncies". "Hem de fer compatibles els interessos partidistes amb l'interès general", ha destacat Puigdemont, que ha destacat les "incerteses" que afecten Catalunya a nivell nacional, estatal, europeu i mundial. En aquest sentit, s'ha referit a la crisi del PSOE, a les eleccions nord-americanes del mes de novembre, a la crisi que viu la Unió Europea amb els refugiats i les polítiques econòmiques, i també al terrorisme global.

També en matèria econòmica i financera, Puigdemont ha destacat que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) tindrà 425 treballadors a finals d'any, xifra que pujarà fins als 800 a finals del 2017. Un any, per cert, a partir del segon semestre del qual ja es procedirà a la recaptació executiva dels deutes per "actuar amb independència de l'agència tributària espanyola". "Gestionarem tots els tributs per disposar de la riquesa que genera el país", ha apuntat.

La xacra de la corrupció

En la fase final del seu discurs, Puigdemont ha demanat una "administració que sigui un edifici de vidre amb la mirada sempre present de la ciutadania" que condueixi cap a un "país net de corrupció". En aquest sentit, ha citat el registre de lobis i la llei de transparència. "A l'Estat no hi ha cap norma específica en grups d'interès, i ens emmirallem en les normatives més avançades d'Europa", ha destacat. L'antiga Convergència, en la qual militava el president, porta mesos a l'ull de l'huracà per diverses investigacions per presumpta corrupció, entre les quals la del 3%.

Estat del benestar i dèficit fiscal

"El més important és el sistema de salut", ha apuntat Puigdemont, que ha tret pit pel fet que els 45 milions de visites mèdiques anuals reben una nota mitjana de vuit punts sobre deu. El president ha apuntat la voluntat de reduir les llistes d'espera quirúrgiques en un 10%, i ha destacat que aviat es posarà en marxa una convocatòria de 20 milions d'euros en recerca mèdica, que té una "aplicació directa" en els pacients.

El dirigent nacionalista s'ha queixat que el dèficit fiscal impedeix que els indicadors millorin, i ha reclamat un "canvi de model polític i de finançament" per tal d'acabar -valgui la redundància- en un "infrafinançament" crònic de l'estat del benestar per part del govern espanyol. En aquest canvi de model polític s'hi pot incloure l'agència catalana de protecció social, ja en marxa al Parlament, i les mesures contra els desnonaments i la pobresa energètica que formaran part dels propers pressupostos. "Ens dotem d'eines per lluitar-hi, però el govern espanyol i el Tribunal Constitucional ens les escapcen", ha destacat a l'hora de presentar la nova llei amb la qual es volen esquivar les traves.

El president ha apuntat que s'ha ofert al govern espanyol i a les institucions europees per acollir 4.500 persones refugiades, i ha destacat la "fraternitat" de l'Europa dels pobles" davant del que ha anomenat "l'Europa dels estats".

Empreses i turisme

Puigdemont ha volgut destacar que cal posar en valor "la figura dels empresaris i dels autònoms". "Cal estar al costat de la gent que arrisca, que no especula i que treballa de valent, colze a colze, per aixecar cada dia la porta i generar riquesa. Per això aquest Govern es posa al costat d'ells", ha apuntat el dirigent nacionalista.

El president ha negat que hi hagi fuga d'empreses a Catalunya, i ha apuntat que des de l'inici del procés -any 2012- el país ha liderat la creació de companyies a l'Estat. L'any passat, ha destacat, van marxar de Catalunya 949 empreses, "menys de les que van fer-ho de Madrid, que té un teixit empresarial més petit", ha apuntat. 23.000 empreses han rebut suport per establir-se a l'exterior.

El dirigent nacionalista també s'ha referit a la importància del turisme al país, que ocupa 12 de cada 100 persones que treballen a Catalunya. Puigdemont ha explicat que s'han recaptat 133 milions d'euros amb l'impost turístic i ha lamentat la "crimininalització" que "diversos sectors" fan d'aquesta activitat econòmica, en referència a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

Política ambiental i infraestructures

Puigdemont ha centrat el primer tram del seu dirscurs en la sostenibilitat i en les infraestructures. El president s'ha referit als reiterats incompliments de Renfe i Adif, explicats ahir amb detall a NacióDigital, i ha destacat el creixement que han viscut els últims anys els ports de Barcelona i de Tarragona, així com també l'aeroport del Prat.

"Des del 2008 venem més al món que a l'Estat. Tot i el context de contracció europeu, batem rècords", ha ressaltat el dirigent nacionalista, que s'ha queixat de la manca d'avenç en el Corredor Mediterrani. "Al voltant d'aquest eix s'hi ubiquen el 47% de les empreses de l'Estat, i necessitem que aquesta infraestructura sigui una realitat", ha apuntat.

"La nostra economia i les seves empreses consolidarien el seu model d'èxit amb millors infraestructures. Hi haurà més milions per a polítiques socials", ha destacat. Puigdemont s'ha referit també al "compromís" del Govern amb les polítiques ambientals, entre les quals ha citat la llei del canvi climàtic i l'objectiu de tenir un abastiment "100% renovable".
 

Carles Puigdemont, al debat de política general. Foto: Adrià Costa