Junts pel Sí buscarà joc amb la CUP i CSQEP al debat de política general

El Govern busca visualitzar un eixamplament del suport al referèndum plantejat per Puigdemont | El portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent, no aclareix si s'incorporarà la data del referèndum que demana la CUP

Jordi Turull i Marta Rovira, en una imatge d'arxiu
Jordi Turull i Marta Rovira, en una imatge d'arxiu | ACN
04 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:13h
Apuntalar el referèndum amb el major suport parlamentari possible és un dels principals objectius del Govern de Carles Puigdemont en el que ha de ser la recta final del full de ruta. Aquesta mà estesa a tot l'espectre sobiranista es dibuixarà durant el debat de política general, en el qual Junts pel Sí buscarà tancar acords tant amb el seu soci prioritari, la CUP, com amb Catalunya Sí que es Pot, amb qui fins ara havia tingut un clima de negociació molt més distant.

"Estem negociant amb aquells amb qui compartim o totalment o parcialment el full de ruta i volem que això es materialitzi en les propostes de resolució que es votaran aquest dijous", ha explicat el portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent.

Per una banda, Junts pel Sí presentarà conjuntament amb la CUP una proposta de resolució sobre el referèndum que busca "consolidar la voluntat política" expressada per Puigdemont de fer un referèndum "a través de concrecions parlamentàries". Ara bé, els anticapitalistes demanen que s'inclogui que la data màxima per celebrar-lo sigui el juliol del 2017 i que la pregunta sigui binària. Torrent, però, ha evitat posicionar-se sobre si estan disposats a arribar o no a aquest nivell de concreció.

Proposta de CSQEP

Per altra banda, Catalunya Sí que es Pot presentarà una proposta de resolució sobre el referèndum que vol que rebi el vot afirmatiu de Junts pel Sí. "Treballem acords que ens permetin reforçar la interpretació en un àmbit concret del full de ruta", ha dit Torrent. Tenint en compte que els "comuns" no avalaran una actuació unilateral, els dos grups posaran l'accent en eixamplar l'espai social a favor del referèndum. "Això ens enriqueix, amplia la majoria parlamentària a favor del dret a decidir i en cap cas suposarà aprovar propostes de resolució contradictòries. Totes aniran en la linia referèndum o referèndum", ha dit el portaveu de Catalunya Sí que es Pot.

Junts pel Sí també presentarà propostes de resolució reivindicant l'aprovació dels pressupostos del 2017 per poder aplicar el pla de xoc que ja es va preveure amb els anteriors comptes i les mesures aprovades en el ple de la pobresa del mes de març.