Iceta i Parlon s'encallen a la «batalla de Granada»

En el primer cara a cara entre els dos aspirants a liderar el PSC, l'alcaldessa arrenca aplaudiments en defensar que el document que recull la proposta federal dels socialistes és "insuficient"

Núria Parlon i Miquel Iceta durant el debat d'aquest dilluns.
Núria Parlon i Miquel Iceta durant el debat d'aquest dilluns. | ACN
03 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:52h
Havia de ser un derbi d'aquells que s'acaba amb un empat. El fair play no s'ha perdut en cap moment, però el que havia de ser un debat pausat i sense gaires diferències -amb el risc d'acabar sent feixuc- va fer un gir inesperat. Els dos aspirants a liderar el PSC, Miquel Iceta i Núria Parlon, han protagonitzat aquest dilluns el primer cara a cara de la campanya de les primàries. La trobada ha arrencat marcada pel desànim entre la militància socialista després de l'hecatombe que Ferraz ha viscut aquest cap de setmana, però també, fent de la necessitat virtut, per la sensació de cohesió de tot un partit disposat a dir "no" fins al final a Mariano Rajoy. El debat es cenyia al guió previst fins que sobre la taula s'ha posat el document de Granada, aquell pacte per federalitzar Espanya que els socialistes catalans van segellar amb el PSOE l'estiu del 2013. "És insuficient, s'ha de desenvolupar. Per a la gent Granada és una ciutat", ha sentenciat Parlon. Ha obert la caixa dels trons i l'"aplaudímetre" de la sala de l'auditori del Centre Cívic Cotxeres Borrell ha jugat a favor seu.  

A Granada, l'aleshores líder del PSC Pere Navarro va enterrar definitivament aquella consulta legal i acordada per la qual els socialistes catalans fins i tot van arribar a trencar la disciplina de vot del PSOE en dues ocasions. Tres anys després, l'alcaldessa de Santa Coloma avala que el document sigui la base sobre la qual els socialistes han de construir una proposta que posi punt final al conflicte territorial entre Catalunya i Espanya, però considera que és "insuficient" i que no s'ha desenvolupat prou. "El nostre problema no és de formular la proposta, és posar-la en marxa, arrencar-la. Però no depèn només de nosaltres. No podem posar dates perquè no podem enganyar el personal", ha advertit Iceta tot subratllant que a hores d'ara no es pot impulsar una reforma de la Constitució en sentit federal perquè, per fer-ho, caldria que el PP s'avingués a fer-la.

Parlon, però, ha defensat davant de més d'un centenar de dirigents i militants que no hi ha temps a perdre perquè si dilaten la concreció del document el PSC "perdrà força" en el debat sobre les solucions. Encara que ara per ara no sigui aplicable, ha dit, els socialistes han de fer l'esforç d'omplir de contingut palpable el document. "Hem de superar el corsé de Granada, s'ha de formular i desenvolupar", ha insistit una i altra vegada. Però Iceta, que ha venut la seva llarga experiència com el seu millor aval per guanyar les primàries, ha advertit que per forjar acords amb altres formacions no es pot anar "amb un projecte tancat i definit". A Granada, ha argumentat, es van fixar "els pilars bàsics" de la reforma i ha demanat que abans de considerar-la insuficient es lluiti primer per obrir una comissió al Congrés per a la reforma constitucional. Això sí, els dos coincideixen que s'ha d'aconseguir que a Catalunya es voti "un acord" i no "una ruptura" com volen els independentistes.

Com estava previst i com han fet en les darreres setmanes, Iceta i Parlon sí que han exhibit unanimitat a l'hora de defensar que el socialisme català s'ha d'oposar rotundament a un govern del PP. Ara bé, Iceta ha deixat clar que ell no renuncia a convèncer tot el PSOE perquè el "no" a la investidura de Rajoy es mantingui. Parlon, en canvi, tal com va avançar NacióDigital, ha defensat que si d'ella depèn, estarà disposada a trencar la disciplina de vot i a defensar "l'autonomia" del PSC.

El debat s'ha desenvolupat en un clima de preocupació entre la militància per la situació d'escapçament del PSOE després de la dimissió de Pedro Sánchez. "Que s'arregli aviat". Aquest era el clam majoritari entre els assistents a la sala, entre els quals hi havia diputats i dirigents de pes del partit, com ara l'expresident José Montilla o l'exlíder del PSC Raimon Obiols. La sensació, però, que el procés congressual dels socialistes catalans queda preservat del conflicte del PSOE també era majoritària. I això que els dos aspirants encaren les primàries, com ha dit Iceta, amb un "moment CUP". Tots dos, tant l'actual primer secretari com Parlon, han recollit 3.717 avals.