Les cinc claus per seguir el judici del cas Gürtel (després de la citació de Rajoy)

L'Audiència Nacional jutja des de l'octubre passat la presumpta trama de finançament il·legal del PP | El president del govern espanyol haurà de declarar com a testimoni sobre la caixa B del partit | Al banc dels acusats hi ha 37 antics dirigents populars i empresaris per a qui demanen un total de 732 anys de presó

Luis Bárcenas i Francisco Correa, entre els acusats de la trama Gürtel a l'Audiència Nacional aquest dimarts
Luis Bárcenas i Francisco Correa, entre els acusats de la trama Gürtel a l'Audiència Nacional aquest dimarts | Europa Press
Maria Rubio / Isaac Meler
18 d'abril del 2017
Actualitzat el 25 de juliol a les 11:31h
Nou revolt en el tram final del cas Gürtel. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, haurà de declarar com a testimoni sobre el presumpte finançament il·legal del PP a l'Audiència Nacional espanyola. El tribunal havia denegat la petició de l'acusació popular fins a dues vegades però finalment va acceptar la citació de Rajoy com a testimoni malgrat l'oposició de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

El judici va començar l'octubre passat i fins ara la seu del tribunal, a la localitat madrilenya de San Fernando de Henares, ha vist desfilar dirigents populars destacats com a acusats o testimonis en la primera peça del cas de corrupció que afecta el PP, coneguda com "Època I: 1999-2005".

1. Què es jutja i qui en són els protagonistes?

La secció segona de l'Audiència Nacional jutja els primers anys d'activitat d'una de les presumptes trames de corrupció més importants de l'estat espanyol. Els seus protagonistes són l'empresari Francisco Correa, l'exsecretari d'Organització del PP gallec Pablo Crespo, i l'extresorer del partit Luis Bárcenas. En seu judicial, Correa va reconèixer pagaments a Bárcenas i alts càrrecs del PP, mentre que l'extresorer va admetre l'existència de la caixa B. Crespo, per la seva banda, va atribuir l'esclat del cas Gürtel a una conspiració de l'exministre socialicta Alfredo Pérez Rubalcaba.

Segons la investigació judicial oberta pel jutge Baltasar Garzón el 2009, els dos primers haurien creat una xarxa d'empreses durant l'època dels governs populars de José María Aznar per finançar de manera il·legal principalment el PP de la Comunitat de Madrid i del País Valencià a través de suborns o la contractació "a dit". Tot plegat, s'hauria canalitzat a través d'un sistema de comptabilitat en "B" recollida en els famosos papers de Bárcenas. Des del març de 2013, l'Audiència Nacional va vincular els dos casos en una sola instrucció, de la qual ja se'n va encarrergar el jutge Pablo Ruz.

Per a Correa, que s'autonomenava "Don Vito", la Fiscalia Anticorrupció demana la pena més elevada, 125 anys i un mes de presó, perquè el considera el líder de la trama. De fet, "Gürtel" és l'equivalent en alemany de "correa". A més a més, ja ha estat condemnat a 13 anys de presó per la branca valenciana del cas.

La segona major pena que demana la Fiscalia, 85 anys i 6 mesos de presó, és per a Crespo, presumpte número dos de la xarxa (i també condemnat per la branca valenciana). Pel que fa Bárcenas, les fiscals Concepción Sabadell i Concepción Nicolás sol·liciten 42 anys i 6 mesos de presó.

2. Qui seu al banc dels acusats?

El judici suma 37 acusats, per a qui la fiscalia demana 732 anys de presó conjuntament per delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de fons públics, frau a l'administració pública, falsedat documental, frau fiscal, blanqueig de capitals, estafa processal, apropiació indeguda i associació il·lícita en l'àmbit de la contractació.

Entre ells hi ha Alberto López Viejo, exmembre del comitè executiu i de la junta directiva del PP de Madrid, i estret col·laborador d'Esperanza Aguirre per a qui la Fiscalia demana 46 anys de presó; i el denunciant del cas i exregidor de Majadahonda José Luis Peñas, que va aportar 80 hores d'enregistraments de converses amb Correa i altres acusats, per a qui el ministeri fiscal sol·licita 6 anys i 5 mesos de presó.

També s'asseu al banc dels acusats l'extresorer del PP Ángel Sanchís Perales, juntament amb nombrosos dirigents populars entre antics viceconsellers, alcaldes, regidors i diputats. Però el judici esquitxa més que càrrecs polítics. L'exdona de Correa, Carmen Rodríguez, i la de Bárcenas, Rosalía Iglesias, també hauran de retre comptes davant de la justícia, així com diversos empresaris. Per exemple, el presumpte responsable de la Gürtel a València, Álvaro Pérez, més conegut com "El Bigotes".

Entre els partícips a títol lucratiu hi ha l'exministra de Sanitat Ana Mato, per a qui es fixa una fiança de 28.467,53 euros, mentre que el PP ha de respondre amb una caució de 245.492 euros pels presumptes delictes dels exalcaldes de Majadahonda i Pozuelo. Van quedar fora del judici l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta i l'empresari Rafael Naranjo Anegón. El tribunal va arxivar les seves actuacions en entendre que a tots dos tenien "degudament acreditada" una demència sobrevinguda.

3. L'epicentre de la corrupció al PP

El cas Gürtel, pròpiament dit, es divideix en "Època I: 1999-2005", que ara es jutja, i "Època II: 2000-2009", la part principal. A partir d'aquesta "macrocausa", amb més de 2.000 volums, hi ha dues ramificacions principals. Una és la de Boadilla del Monte, a la Comunitat de Madrid, i l'altra, la del País Valencià.

En aquest últim cas, el judici va esquitxar directament l'expresident popular de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, que va haver de dimitir en ser acusat d'haver adjudicat contractes a empreses de la trama a canvi de regals, com vestits per un valor de 30.000 euros. El jurat popular del Tribunal Superior de Justícia valencià, finalment, va absoldre Camps però l'acusació popular ja ha demanant la revisió del veredicte al Tribunal Suprem.

4. La plana major ja ha testificat

El primer judici del cas Gürtel també és rellevant perquè hi han assistit com a testimonis diversos membres de la plana major dels governs de José María Aznar. Ho han fet a petició de la defensa de Bárcenas. Els noms més destacats són els dels exministres Ángel Acebes, Francisco Álvarez-Cascos, Rodrigo Rato i Jaime Mayor Oreja.


Passar el cursos per sobre de la imatge per tenir més informació: en vermell, els testimonis citats a declarar. En blau, altres membres del primer govern d'Aznar implicats en casos de corrupció. Foto: Moncloa. 


L'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre també va haver de respondre les preguntes de la fiscalia. També van passar pel tribunal Ana Mato, exministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat durant la primera administració de Mariano Rajoy, així com Juan Carlos Bárcenas, germà de Luis Bárcenas.

5. El cas Gürtel esquitxa Rajoy en moments polítics decisius

Els primers passos del judici que més esquitxa el PP van coincidir, justament, amb els intents de formar govern a l'estat espanyol. Mentre l'executiu alternatiu que proposava Pedro Sánchez s'allunyava amb un PSOE desfigurat per lluites internes, Mariano Rajoy va aconseguir ser president gràcies l'abstenció dels socialistes.

Arxivat a