«L'altra batalla» de Núria Parlon

La vicepresidenta de la Diputació assisteix a la recreació de la darrera batalla de la Guerra de Successió | L’acte va tenir lloc mentre el comitè federal del PSOE celebrava la seva reunió a Ferraz | Èxit de públic del Resistents 2016 al Bages

Resistens 2016
Resistens 2016 | Pep Martí
02 d'octubre del 2016
Actualitzat el 03 d'octubre a les 6:49h

Hi ha coincidències que no tenen pèrdua. Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Castellbell i el Vilar, al Bages, el Resistents 2016, una festa popular que recorda la gesta dels últims combatents austriacistes a la Guerra de Successió. Inclou concerts de música, fira medieval i diverses escenificacions de la darrera batalla, que va concloure amb la Capitulació de Castellbell, pocs dies després de la caiguda de Barcelona, l’Onze de setembre de 1714.

En la representació de la batalla feta ahir al vespre a la llera del Llobregat hi van ser presents diverses autoritats, amb Núria Parlon al davant. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet hi era en la seva condició de vicepresidenta cinquena de la Diputació. Al seu costat hi havia l’alcaldessa, Montserrat Badia, i Josep Maria Vall, en representació del diputat de Cultura de l’organisme, Juanjo Puigcorbé.

Es dóna el cas que la batalla entre felipistes i austriacistes es desenvolupava a ulls dels presents mentre a Madrid, el comitè federal “ultimava” les pretensions de Pedro Sánchez de celebrar un congrés extraordinari i fer-se fort en el “no” a Rajoy enfront l’ofensiva dels barons i de Felipe González. L’atzar, que a vegades vol ser juganer, va fer coincidir quasi bé el resultat de la fatídica votació per a Sánchez al comitè federal amb la teatralització de la Capitulació de Castellbell, la rendició dels coratjosos catalans enfront l’exèrcit borbònic. Però ja se sap que hi ha batalles polítiques que poden ser més cruentes que un xoc amb miquelets pel mig.  

La festa va ser tot un èxit. Josep Maria Vall, de l’àrea de Cultura de la Diputació, que col·labora amb Resistents, ha valorat com a “molt positiva” l’edició d’aquest any, que ja és la tercera: “És també la que ha tingut més implicació de la gent i més resposta de públic. És un tipus de commemoració que entronca amb la memòria popular i expressa la voluntat de resistència dels catalans, que en els moments que afrontem és un valor afegit”.