Famílies, retrets i «irregularitats»: la nova etapa del PDC a Barcelona arrenca amb turbulències

Els afins a Germà Gordó estenen ombres de dubte sobre els resultats de la guanyadora, Mercè Homs | Recosir els sectors a la capital catalana, una de les prioritats de la futura direcció

L'equip de Mercè Homs celebra la victòria de la seva candidatura
L'equip de Mercè Homs celebra la victòria de la seva candidatura | ACN
01 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:03h
Feia mesos que la batalla per liderar Convergència –ara Partit Demòcrata Català (PDC)– a Barcelona es coïa a foc lent en totes les agrupacions de districte. Hi havia dos bàndols clarament identificats, un al voltant de la regidora Mercè Homs, i un altre situat a l'entorn de Teresa Pitarch, afí a Germà Gordó i presidenta de l'Institut Català de les Dones. Els primers, amb discreció, es movien a l'entorn de la plataforma Moment Barcelona –impulsada per quadres afins a l'anterior aparell de CDC i ben situats al Palau de la Generalitat–, mentre que els altres asseguraven tenir controlats la majoria de districtes. Ha estat una pugna forta i soterrada que s'ha resolt a les urnes aquest dissabte. Homs s'ha endut la victòria amb un 57% dels vots.

El resultat ha fet enterrar les tensions? De moment, més aviat el contrari. Pitarch, acompanyada de tota la candidatura, ha assegurat que hi havia hagut "maniobres" pròpies de la "vella política" que, a més de poder convertir-se en "irregularitats", han pogut "alterar" el resultat. Es referia a un tuit de Xavier Trias, encara cap de files de CiU al consistori barceloní, en què ja fora del termini legal de campanya feia costat a Homs. La presidenta de l'Institut Català de les Dones estenia així una ombra de dubte evident sobre els resultats, i també aprofitava per queixar-se que no havia pogut consultar el recompte electrònic. En el vot presencial, la regidora s'havia imposat per un 53% contra un 28%.

"Indignació" en l'equip vencedor

Pitarch ha comparegut just després que ho fes una Homs exultant. "Ho hem petat!", exclamaven els membres de la candidatura Sumem! –exclamació inclosa– just abans de baixar del faristol. Els afins a Gordó, seriosos, han arrencat la intervenció assenyalant que la candidatura vencedora no havia donat garanties sobre les incompatibilitats que, segons ells, han de constituir la nova base tant a la federació barcelonina del PDC com al grup municipal. "Això pot posar en risc el partit", ha determinat Pitarch abans de llançar les acusacions de presumptes "irregularitats" en les votacions.

"Hi ha hagut una indignació generalitzada quan s'han escoltat aquestes paraules", asseguren fonts consultades per NacióDigital. Entre aquests dirigents enfadats per les paraules de la presidenta de l'Institut Català de les Dones hi havia, segons aquestes mateixes fonts, els màxims responsables del PDC, Marta Pascal i David Bonvehí, així com també la vicepresidenta de la formació i consellera de la Presidència, Neus Munté. "S'ha de tenir molta cara", afegien veus properes a la llista guanyadora.

La pugna pel 2019

Un dels melons que s'obrirà a partir d'ara és la tria del candidat o candidata que haurà de competir amb Ada Colau a les eleccions del 2019. Des de la llista de Pitarch sempre s'ha estès l'ombra de dubte sobre Homs, que tot i dir que no formarà part de la candidatura, hi ha dirigents que la veuen amb ganes de fer el salt. Joaquim Forn, actual home fort de CiU –a l'ajuntament el PDC segueix anomenant-se així, perquè fan grup amb una regidora d'Unió, Sònia Recasens–, és un dels altres noms que sonen, juntament amb el del conseller Santi Vila.

D'aquesta manera, la nova etapa del PDC a Barcelona arrenca amb turbulències i divisió entre famílies. No és cap secret, d'altra banda, que el procés congressual viscut al juliol va tensar encara més les relacions entre dirigents com Francesc Homs –germà de la regidora– i Gordó, i els seus grups respectius. Això s'ha traslladat aquesta tarda a la nova seu del partit, situada al carrer Provença, que afronta el repte de tirar endavant i recosir les ferides.

Victòria contra pronòstic

Just quan ja havien acabat les compareixences de tots els grups, ha volgut sortir a escena Josep Jordana, que s'ha imposat contra pronòstic (54% dels vots) a l'oficialista Isidre Sierra –alcalde de Sant Climent de Llobregat– per dirigir el PDC al Baix Llobregat. "Som els que no volien que ens presentéssim", assegurava una membre de la candidatura guanyadora, en referència a la direcció nacional. "Nosaltres no som de les elits", resumia una altra consultada. Les primeres primàries celebrades per triar caps territorials ha portat poques sorpreses, i aquesta n'és una de rellevant.
 
Arxivat a