DIA INTERNACIONAL DE LA GENT GRAN

El 60% de les persones grans no arriba als 1.000 euros mensuals de pensió

Gairebé la meitat de les persones de més de 65 anys pateix alguna privació material | El 22,4% de la gent gran viu sola, segons les Entitats Catalanes d’Acció Social

per Cristina Garde , 1 d'octubre de 2016 a les 20:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 60% de les persones grans a Catalunya no arriba als 1.000 euros mensuals de pensió de jubilació i té problemes per acabar el mes. Així ho denuncien les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) en un informe especial que han fet públic aquesta setmana, aprofitant que avui se celebra el Dia Internacional de la Gent Gran. A més, segons les dades, el 39% d'aquestes prestacions de jubilació estan per sota del salari mínim. 

Tal com denuncia la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, “les dones són més pobres que els homes”. Només un 45% de les dones més grans de 65 anys tenen dret a pensió, mentre que quasi un 80% dels homes sí que en són beneficiaris. “La majoria de les pensions no contributives les cobren les dones, perquè no han cotitzat prou”, detalla Crespo.

 
A les jubilacions se sumen les pensions de viudetat i les prestacions de la Llei de la dependència. Una quarta part de les persones grans beneficiaries d'aquest ajuts són "grans dependents", però fins el 40% d’aquestes no han rebut encara cap aportació econòmica. Com ja va explicar NacióDigital, els ajuts de la llei de dependència s'han ensorrat un 15% en tres anys. Malgrat tot, des de l'ECAS reconeixen que les transferències socials redueixen de manera dràstica la taxa de risc de pobresa de la gent gran. Gràcies a les prestacions de jubilació i altres ajuts socials, la xifra baixa del 85,3% al 12,1%.

LES PRESTACIONS DE JUBILACIÓ I LA SOLEDAT

 
El 22,4% de les persones grans viuen soles


Les dades també revelen que gairebé la meitat de la gent gran (47,3%) a Catalunya pateix alguna privació material. Les privacions més habituals són no poder fer una setmana de vacances a l’any i no poder fer-se càrrec de les despeses imprevistes. Tot i que la major part tenen un habitatge en propietat, gairebé una quarta part té problemes per mantenir-la en bones condicions.

L'altre gran problema a les llars és la soledat. A Catalunya gairebé una de cada quatre persones més grans de 65 grans viu sola. D’aquestes, la major part són dones (75,5%). Les causes, segons l’ECAS, són els canvis en l’estructura familiar, amb fills que treballen moltes hores, i l’impacte de la crisi. Segons dades de l’associació Amics de la Gent Gran, s’estima que a Catalunya 175.000 persones grans pateixen soledat.
 
De fet, com recorda la psicòloga Eulàlia Hernàndez, professora a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), “la depressió és un trastorn molt comú entre la gent gran”. La jubilació i la solitud en són els principals motius. “Una persona que durant 40 o 50 anys ha donat molta importància a la seva vida laboral i, de sobte, veu truncada aquesta vida, requereix uns processos de reequilibri importants”, argumenta Hernàndez. Les dades de l’ECAS també ho confirmen: un 16,7% de les persones entre els 65 i els 75 anys tenen risc de patir algun trastorn mental. 
 
PRIVACIONS MATERIALS PATEIXEN LES PERSONES MÉS GRANS DE 65 ANYS

 

Consulta l'informe sobre vulnerabilitat i pobresa de la gent gran elaborat per l'ECAS 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació