Barcelona i Lleida tensen la tria de les direccions territorials del PDC

Mercè Homs, Teresa Pitarch i Glòria Freixa es disputen la federació barcelonina | Joan Reñé i Violant Cervera protagonitzen el pols a les Terres de Ponent | Els 10.000 militants comencen a votar aquest divendres i ho faran fins dissabte al migdia

Una votació al congrés fundacional del PDC
Una votació al congrés fundacional del PDC | Flickr CDC
30 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:20h
Encara sense estar registrat al ministeri de l'Interior, el Partit Demòcrata Català (PDC) segueix articulant-se dos mesos i mig després de la seva fundació. Els 10.000 associats –sempre segons xifres oficials facilitades pel coordinador organitzatiu, David Bonvehí- podran acostar-se a partir de les cinc de la tarda d'avui divendres per triar les direccions territorials de la formació hereva de Convergència. Tenen de marge fins demà dissabte a les dues de la tarda, tot i que també poden posicionar-se telemàticament –així ho farà el president Carles Puidgemont- de forma ininterrompuda. Els focus principals són dos: Barcelona i Lleida.

Per què? A banda de ser dues de les tres federacions amb més d'una candidatura –l'altra és Girona, on el politòleg Marc Gafarot li disputa la presidència al favorit Pere Vila, president de la diputació gironina-, responen a la dinàmica de famílies que ha aflorat durant els últims mesos a l'antiga CDC. A Barcelona, per exemple, els bàndols estan perfectament identificats. Mercè Homs, regidora a l'ajuntament i germana de Francesc Homs, està identificada amb l'anterior aparell de CDC i apareix com a molt propera al corrent Moment Zero. Teresa Pitarch, presidenta de l'Institut Català de les Dones, és de l'òrbita de Germà Gordó, exconseller de Justícia. Glòria Freixa, més desconeguda, forma part de Generació Llibertat.

Cap dels consultats s'atreveix a fer pronòstics sobre el resultat final a la capital catalana. "Si guanya Homs, ho farà per un marge ajustat", ressalten fonts consultades per NacióDigital. La regidora ha triat com a número dos l'advocat Genís Boadella, tradicionalment allunyat de les dinàmiques de partit, i això li ha permès ampliar la base de possibles votants. Pitarch té ben controlades agrupacions de districte repartides per la ciutat, i en els debats s'ha mostrat combativa. El model que proposa és de canvi respecte el funcionament actual, i vol que sigui el partit qui permeti guanyar múscul per recuperar l'alcaldia el 2019.

Pugna a Ponent

L'altre focus se situa a Lleida, on dirigents nacionals assenyalen que "hi pot haver sang". Fonts del territori consultades asseguren, però, que "no n'hi ha per tant", i treuen ferro a a pugna oberta entre Joan Reñé, president de la Diputació, i Violant Cervera, exalt càrrec i actual diputada de Junts pel Sí al Parlament. "S'han creuat trucades de tot tipus, els últims dies", asseguren fonts coneixedores de la situació. "Hi ha disputes que ja són a títol personal", afegeix un veu territorial.

Els resultats es faran públics dissabte a les sis de la tarda i suposaran el tret de sortida a la implantació territorial del nou PDC, que encara el repte de seguir-se articulant sense tenir encara el vist-i-plau d'Interior.