Plega el secretari general del Parlament en ple embat del TC contra la cambra

Pere Sol va prendre la decisió després de rebre els avisos del tribunal sobre la votació del procés constituent | S'obrirà un procés per triar el relleu d'una figura considerada sobiranista en cercles parlamentaris

29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:58h

Pere Sol, secretari general del Parlament Foto: Parlament de Catalunya


Turbulències al Parlament. El secretari general de la cambra catalana, Pere Sol, deixa el càrrec que ocupava de forma interina des de l'octubre del 2015. Portaveus oficials del Parlament han negat a NacióDigital que la dimissió tingui a veure amb el procés sobiranista i les seves implicacions jurídiques, però altres fonts consultades indiquen que aquest és, precisament, el motiu de la decisió. Una decisió, per cert, que va prendre quan, a mig agost, la cambra va rebre les notificacions del Tribunal Constitucional (TC) advertint els responsables de la cambra de les conseqüències per haver votat les conclusions de la comissió del procés constituent.

Fonts oficials assenyalen a aquest diari que Sol "sempre ha deixat clar que estava en funcions" i que si abandona el càrrec és per "motius estrictament personals i familiars". A partir de la reunió de la propera mesa, prevista per dimarts vinent, es tractarà el relleu d'una figura considerada "sobiranista" en cercles parlamentaris. No era cap secret als passadissos que Sol milita a ERC. Ara tornarà a ser lletrat ras de la cambra.

A proposta de Forcadell

El secretari general dimissionari va assumir el càrrec en funcions després que Imma Folchi, veterana dirigent a la cambra catalana, decidís plegar. Carme Forcadell, presidenta de la cambra des de la tardor passada, és qui va proposar que Sol la rellevés de forma interina. Forcadell està en el punt de mira del TC precisament per haver permès la votació de les conclusions del procés constituent.

Què va notificar el tribunal als membres de la mesa el passat 18 d'agost, en ple estiu? "L'adverteixo del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, i l'adverteixo de les eventuals responsabilitats en què pugui incórrer, inclosa la penal". Segons les fonts consultades, aquesta advertència va motivar que Sol fes el pas comunicat avui a la mesa.

Forcadell ja estava assabentada de la decisió i, just després que Carles Puigdemont superés la qüestió de confiança, la mesa s'ha citat per conèixer les intencions de Sol. El màxim organisme del Parlament serà fonamental durant els propers mesos, ja que és on es tractaran tots els aspectes relacionats amb les lleis de desconnexió que han d'estar aprovades l'estiu del 2017 abans de convocar el referèndum sobre la independència.

Una tasca rellevant

La feina del secretari general del Parlament, segons el reglament de la cambra, és la següent: "D'acord amb l’article 243 el secretari general, és el cap superior de tot el personal i de tots els serveis del Parlament i compleix les funcions tècniques de suport i d'assessorament dels òrgans rectors del Parlament, assistit dels lletrats de la cambra".