Anna Gabriel avisa que la CUP no avalarà «uns pressupostos abans de veure'ls»

Els anticapitalistes mostren dubtes davant la nova petició de referèndum pactat | Puigdemont s'obre a negociar esmenes als comptes, però demana "prioritzar el gran angular i no el teleobjectiu per enfocar el gruix central del país"

Anna Gabriel, aquest dijous al Parlament
Anna Gabriel, aquest dijous al Parlament | Adrià Costa
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 23:27h
La CUP donarà suport a la qüestió de confiança a Carles Puigdemont, tal com va avançar a principis de setembre, però rebutja comprometre's a donar suport als pressupostos sense abans haver-los negociat. El president català havia reclamat dimecres que, si no s'estava disposat a avalar els comptes que prepara el vicepresident, Oriol Junqueras, no es fes perdre el temps votant sí a la seva qüestió de confiança, ja que més tard acabaria convocant eleccions igualment. La portaveu parlamentària dels anticapitalistes, però, ha deixat clara la seva posició aquest dijous: "Estem disposades a donar suport a uns pressupostos, però tampoc no donarem suport a uns pressupostos abans de veure'ls ni a uns que siguin igual que als que vam rebutjar".

Així, Gabriel ha defensat que la seva formació mai ha "rebutjat la possibilitat de donar suport a uns pressupostos" i, per això, va "negociar fins l'últim minut, sense gaire èxit". "Votar aquesta confiança no els dóna carta blanca per emprendre una pressió política per obligar a presentar uns pressupostos en què ningú no hi creu", ha avisat, per evitar una altra campanya de pressió a la CUP, ja que "la confiança no és unidireccional, és d'anada i tornada i es comparteix".

D'aquesta manera, ha reconegut que els pressupostos "han de ser un element clau" que han d'ajudar "a construir la cadena de confiances" que va demanar Puigdemont. Però, per fer-ho, ha reclamat que siguin més socials i reverteixin algunes de les polítiques dels governs anteriors i, per tant, que permetin que "s'identifiqui que el projecte independentista va més enllà d'un canvi de banderes" i, per contra, va "orientat a satisfer la necessitat de les majories i nascut de la voluntat de les majories". Només així, ha apuntat, estaran "encarats a guanyar el referèndum, associat a un projecte de progrés, de majories, i no a beneficiar i protegir unes elits sovint corruptes i lligades a un statu quo que ens negava la possibilitat de l'autodeterminació". En definitiva, uns "pressupostos concebuts com una eina per a la redistribució de la riquesa".

Recels davant la petició del referèndum pactat

Per altra banda, Gabriel ha negat la possibilitat de pactar un referèndum amb l'Estat, com proposa Puigdemont, en primera instància, ja que "autoritzar un referèndum aquí significa autoritzar-lo al País Basc i això sí que seria acabar amb el sistema hereu del franquisme". "La majoria del país no creu en la via pactada", ha asseverat, i, de fet, insistir-hi pot suposar "córrer el risc de desactivar la mobilització i avalar la manca de democràcia de l'estat espanyol". Així, ha avisat que "la virtut no és sumar representants d'altres partits en el referèndum, sinó sumar àmplies majories de la població", en relació al fet que es pretengui actuar simplement per sumar els dirigents dels "comuns" al procés, els quals reclamen el referèndum pactat.

Per tot això, la diputada ha alertat que mantindran "el tensor de l'autodeterminació". En tot cas, ha afirmat que la demanda del referèndum, com han criticat alguns partits de l'oposició, "no és ni serà partidista, és donar a la gent d'aquest país la possibilitat d'expressar-se amb una pregunta binària: «vol que Catalunya esdevingui una República independent? Sí o no?»". "Estem disposades a la unilateralitat i la desobediència; esperem que faci tot el que faci falta per fer el referèndum, fins les darreres conseqüències", ha demanat finalment.

Puigdemont rebutja governar per "la minoria"

Al seu torn, Puigdemont ha tornat a recordar que la CUP va "trencar l'acord" vetant la tramitació dels pressupostos. En tot cas, ha matisat que no demana "carta blanca per pressionar, sinó per parlar clar" i que "la voluntat de negociar els pressupostos es demostra permetent-ne el debat", és a dir, facilitant el tràmit de l'esmena a la totalitat i el pas dels comptes en comissió. "No aprovar pressupostos fa que la gent vulnerable no pugui millorar la qualitat de vida", ha insistit.

En tot cas, el president català ha avisat que, tot i estar disposat a negociar esmenes als pressupostos, la CUP no representa la majoria del país, ja que "la majoria no estava en el grup que cremava banderes" durant la Diada, en la manifestació de l'esquerra independentista, sinó en la mobilització de l'ANC i Òmnium. Per això, ha cridat a aprovar uns "pressupostos possibles, viables, útils i de la majoria", i ha etzibat: "Per fer uns pressupostos de la minoria no estaríem aquí".

En aquesta línia, Puigdemont ha apuntat que "cal prioritzar el gran angular i no el teleobjectiu per enfocar el gruix central del país" i aplicar el programa de Junts pel Sí, que és el de la candidatura que es va imposar en els comicis del 27-S. "O ens posem bé les piles i no ens desviem ni un gram de l'encàrrec dels ciutadans o no ens en sortirem", ha alertat, i encara ha afegit que no s'han d'afegir "obstacles de portes endins". De fer-ho, ha afirmat, "el referèndum és inviable".

Record als antifranquiestes per disparar contra els "comuns"

Finalment, Gabriel no ha tornat a entrar en el cos a cos amb el president català, però ha lamentat el fet que "hi ha gent que ha decidit quins són els problemes reals de la gent". De fet, ha recordat que, per exemple, una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió va assenyalar que tres quartes parts dels catalans defensen apujar els impostos a les rendes altes, tal com reclama la CUP. Per altra banda, ha enviat un dard a Catalunya Sí que es Pot, que defensa el referèndum només si és pactat i rebutja la via unilateral, en apel·lar a la lluita clandestina dels antifranquistes. "Sort que va haver-hi qui va optar per la unilateralitat i la desobediència!", ha asseverat.
 

Consulta el discurs d'Anna Gabriel al debat de la qüestió de confiança