Rabell reclama a Puigdemont fugir de «dreceres» i fer possible un «referèndum útil»

El cap de files de CSQEP avisa que la consulta a la ciutadania "no ha de ser només una proposta del Govern sinó una demanda eixordadora de la societat catalana" | Rabell critica que el Govern hagi abandonat l'agenda social per concentrar-se només en la independència | L'esquerra alternativa estén la mà pel referèndum però avança que el seu vot a la qüestió de confiança serà negatiu

Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que es Pot
Lluís Rabell, cap de files de Catalunya Sí que es Pot | Adrià Costa
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 23:24h
Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, apostés aquest dimecres per incorporar el referèndum vinculant en el full de ruta sobiranista, el cap de files de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), Lluís Rabell, ha aplaudit que el Govern hagi fet explícit el retorn a la pantalla de la consulta. Rabell ha estès la mà a Puigdemont per explorar "espais d'acord" en relació al referèndum, però ha advertit el Govern que la via unilateral no compta amb el suport majoritari de la ciutadania catalana. "El plantejament d'una desconnexió unilateral d'Espanya no permet aplegar ni la força social ni les simpaties necessàries per tirar-ho endavant", ha avisat el dirigent de CSQEP, que ha recalcat que fixar "una data" o tenir "pressa" pot fer perillar "l'objectiu de la convocatòria". "No hi ha dreceres possibles", ha afegit.

El cap de files de l'esquerra alternativa ha fet una crida a fer possible un referèndum "útil" que tingui "efectes jurídics i polítics. "No ha de ser només una proposta del Govern sinó una demanda eixordadora de la societat catalana", ha subratllat Rabell. CSQEP entén que per materialitzar l'exercici del dret a decidir cal que la consulta compti amb el reconeixement internacional i una participació massiva. Ho ha resumit amb una expressió molt gràfica: "Referèndum amb garanties o referèndum amb garanties". "És una exigència que no té data de caducitat", ha afegit Rabell.

Davant de la "pressa" de l'independentisme per fer camí cap a l'estat propi, Rabell ha reivindicat la necessitat d'atendre l'agenda social. "Nosaltres tenim molta pressa per combatre la pobresa", ha explicitat. Rabell ha lamentat el fracàs dels últims pressupostos i ha recordat que "va tenir molt a veure amb el rebuig de les propostes que feia l'esquerra en matèria de propostes tributàries".

En el torn de rèplica, Puigdemont ha respost a Rabell que haurà de ser "la gent qui decideixi si el referèndum és vàlid". En qualsevol cas, ha recollit la proposta de CSQEP de construir una "estratègia sobiranista compartida", una iniciativa que ha de tenir un abast transversal, segons el seu punt de vista. Puigdemont ha recalcat els seus esforços per assolir un pacte amb l'Estat per organitzar una consulta. "No ens hem de poder retreure que haguem esgotat la via de la consulta acordada", ha afegit. Per respondre a la demanda d'una consulta pactada, Puigdemont ha recordat que farien costat a un president espanyol que tingués el "coratge" de fer possible un referèndum, però ha advertit que s'albira un "govern espanyol de nucli dur frontista".
 

Consulta les transcripcions de les intervencions de Lluís Rabell i Carles Puigdemont