Arrimadas i Puigdemont s'escometen a compte de la Unió Europea

La líder de Ciutadans assegura que "Catalunya no necessita un altre Brexit"

Inés Arrimadas, al debat de la qüestió de confiança
Inés Arrimadas, al debat de la qüestió de confiança | Adrià Costa
29 de setembre del 2016
Actualitzat a les 23:11h
El Brexit i la pertinença de Catalunya a la Unió Europea ha estat un dels punts àlgids del debat intens que han mantingut Carles Puigdemont i la líder de Ciutadans Inés Arrimadas en la qüestió de confiança. Arrimadas ha llançat el Brexit contra el procés sobiranista tot assegurant que la independència suposaria la sortida de la Unió Europea i que “Catalunya no necessita un altre Brexit”. La líder del partit taronja ha citat declaracions de diversos polítics europeus, com Viviane Reading, que va dir que la independència suposaria la sortida de l’euro. 

Puigdemont ha contestat mostrant el testimoni de Guy Verhofstadt, líder dels liberals europeus, grup al qual pertany Ciutadans, que va declarar que una Escòcia independent seria membre de la UE sense cap mena de dubte.    

En la seva intervenció inicial, la dirigent de Ciutadans –i cap de l’oposició- ha estat dura en el fons i molt retòrica en el to. “Ahir només es va adreçar a un grup”, ha dit, referint-se “als senyors de la CUP”. Ha dit que el de Carles Puigdemont és “un govern afeblit que cinc mesos després ha de demanar la confiança”. Ha denunciat que “Convergència ha reunit als seus principis”. 

Ha preguntat perquè no havia demanat la confiança el mes de juny:”Per què van allargant l’agonia?”. Li ha etzibat al president que “per sort estem dins de la UE”. Li ha retret que no hagués fet en el seu discurs d’ahir cap autocrítica ni hagués proposat cap camí d’entesa amb el govern espanyol. Ara tornen al referèndum, ha dit, “quan el 27-S el referèndum ja es va fer” i, segons la líder de Ciutadans, els dirigents sobiranistes fins i tot havien ridiculitzat els qui el proposaven. “El referèndum és allò que mai arriba, més que un referèndum és un 'neverèndum' perquè no serà la solució de res”. Per concloure que “això és una presa de pèl”, sobretot, ha assegurat Arrimadas, per la gent de bona fe que creu en la independència.

“Vostès estan en una bicicleta estàtica. Pedalegen però no es mouen”, ha afirmat Arrimadas, que ha demanat al sobiranisme que baixi de la bicicleta i surti al carrer de la realitat.  “Catalunya no necessita un altre Brexit”, ha afegit. Li ha preguntat a Puigdemont si explicarà als catalans que la independència suposaria la sortida de la Unió Europea.

La líder de Ciutadans ha criticat que Puigdemont hagi renunciat a reformar Espanya, i ha aprofitat per defensar l’actuació del seu partit en la política espanyola i els pactes subscrits amb el PP de cara a la investidura. Segons ella, C’s ha aconseguit millores per als autònoms, ha propugnat una millora del sistema de finançament, ha assolit un canvi en la reforma laboral “perquè hi hagi contractes dignes”, més setmanes de permís de maternitat, la fi dels aforaments per a polítics imputats (“és clar, com hi estaran d’acord?”). “La culpa del que passa a Catalunya no és del govern d’Espanya”, ha clamat Arrimadas, malgrat els molts errors que hagi comès. 

Ha detallat les moltes propostes presentades per Ciutadans per reduir les llistes d’espera, per fomentar la natalitat o per garantir la gratuïtat dels llibres escolars. Retòricament, Arrimadas ha dit que “quan nosaltres demanem millores pels autònoms, estem pensant en els que surten l’Onze de Setembre i en els que no”. Ha fet una referència personal quan ha recordat que de més jove, veia Catalunya des de fora, des d’Andalusia, i la mirava amb admiració. I que cal tornar a aquella Catalunya que generava admiració. Al final, hi haurà govern, ha anunciat, un govern que governi i no trenqui ponts, però “quant de temps ens hauran fet perdre?”.
 

Consulta les intervencions d'Inés Arrimadas i Carles Puigdemont