L'Àrea Metropolitana demana fer «efectiu» el veto als entrenaments de l'exèrcit a Collserola

La CUP havia presentat una moció que ha prosperat amb el vot en contra del PP, C's i el PSC | Vol impedir que quedin en paper mullat els acords del consorci del parc i el Parlament

Redacció
28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:35h

El ple de l'Àrea Metropolitana quan ha votat sobre l'exèrcit a Collserola. Foto: ACN


El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimecres la moció del grup de la CUP-PA per demanar al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i al Govern que impulsin mesures per "fer efectiva" la prohibició d'entrenaments de l'exèrcit espanyol als espais naturals del massís. El text insta els ajuntaments amb terme municipal i limítrofs al parc que també emprenguin mesures "proactives" en aquest sentit.

El Consorci, el Parlament i diversos consistoris han adoptat en els darrers mesos acords per impedir les activitats militars al parc, però l'exèrcit s'hi ha continuat entrenant. Els cupaires volen que aquests acords no quedin en paper mullat i que el Consorci i la Generalitat creïn la normativa que impedeixi els exercicis militars. La moció ha comptat amb 27 vots favorables de la CUP-PA, ERC, Entesa, CiU i els grups independents de Barberà i Torrelles; 22 en contra del PP, C's i PSC i dues abstencions.

El text inicial dels cupaires instava el Consorci del Parc Natural de Collserola i als ajuntaments a requerir la presència de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra per acomplir la prohibició d'activitats de l'exèrcit en espais no estrictament militars. També demanava incoar expedients sancionadors en cas necessari. La proposta de resolució, però, s'ha modificat per la transacció amb ERC, Entesa i el PSC.

Els socialistes Collboni i Parlon s'abstenen

La moció que finalment s'ha aprovat ajorna un possible requeriment de presència policial fins a la creació de la normativa per dotar qualsevol acció de seguretat jurídica: "Entenent que l'incompliment d'aquestes futures normatives donaria suficients motius per demanar a les autoritats competents la presència de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra per garantir-ne el compliment". Tot i la modificació del document, els socialistes hi han acabat votant en contra, excepte Jaume Collboni i Núria Parlon, que s'han abstingut.

L'exèrcit espanyol, tal com es va fer públic fa uns dies, continua fent maniobres a la serra de Collserola malgrat l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona. A més, no dubta en difondre els exercicis a les xarxes socials. El març passat el consistori barceloní va instar l'exèrcit a deixar de realitzar aquestes maniobres. La comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat, va aprovar una proposició presentada pel govern municipal de Barcelona en Comú amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte Ciutadans i PP.
Arxivat a