«O s'aproven els pressupostos que enllesteix Junqueras o convocaré eleccions»: Puigdemont en 10 frases

El president català recorda que, quan vaig ser investit fa nou mesos, "a l'estat espanyol ja hi havia un govern en funcions", i s'obre a pactar les condicions d'un referèndum pactat

Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança
Carles Puigdemont, al debat de la qüestió de confiança | Adrià Costa
28 de setembre del 2016
Actualitzat el 29 de setembre a les 18:44h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, finalment ha confirmat aquest dimecres que, tal com va avançar NacióDigital, convocarà un referèndum, i ha concretat que serà la segona quinzena de setembre de 2017. Tot i això, s'ha referit també a altres qüestions i ha collat la CUP perquè li aprovi els pressupostos. Si no, ha apuntat, convocarà eleccions, encara que se'n surti amb la qüestió de confiança.

Diversos dards al govern espanyol i l'enèsima crida a pactar la forma del referèndum han estat altres elements del discurs més transcendental de Puigdemont, que ha arrencat els aplaudiments dels diputats de Junts pel Sí i de la CUP en diversos moments.

Algunes de les frases més destacades han estat:

"Els proposo que iniciem una cadena de confiances que no s'acabi demà amb la votació sinó que continuï fins que Catalunya esdevingui un estat independent de ple dret. Més que proposar-los que fem confiança, els proposaria que ens fem confiança."

"Vull remarcar que en cap moment no s'ha qüestionat ni s'ha posat en dubte el mandat parlamentari de preparar Catalunya perquè esdevingui un estat independent. Sí que s'ha qüestionat un dels principals instruments que permeten funcionar a un Govern i desenvolupar amb plenitud les seves polítiques: els pressupostos."

"O s'aproven els pressupostos que enllesteix el vicepresident Junqueras i podem encarar el tram final, o faré ús de les facultats que tinc de convocar eleccions. Aconsello, per tant, que qui no tingui cap intenció d'aprovar els pressupostos millor que ens estalviï el dubte i el temps i demà no m'atorgui la confiança que reclamo."

"Tant li fa si pensen que Catalunya ja de continuar essent una autonomia descafeïnada de la monarquia espanyola com si pensen que ha d'esdevenir un estat independent: el mal tracte de l'estat espanyols els perjudica exactament igual. Les conseqüències de la manca de recursos les pateix tothom per igual, de la mateixa manera que les conseqüències d'un repartiment just beneficiaria a tothom."

"No podré complir sense una majoria al Parlament sense fissures i amb la gent mobilitzada sense fissures. Ens podem posar d'acord i administrar aquest compromís amb tothom, fins i tot amb els contraris a la independència, com els independentistes van col·laborar amb els autonomistes quan aquest era el projecte majoritari dels catalans."

"El juny del 2017 tindrem les estructures d'estat per actuar com un estat independent i entrar a la Unió Europea i a la comunitat internacional. I ho farem com ho hem fet sempre, de manera pacífica i democràtica, estarem preparats per desconnectar-nos de l'estat espanyol amb garanties, a poder ser de forma pactada"

"Quan vaig ser investit, a l'estat espanyol ja hi havia un govern en funcions. Nou mesos després, quan m'hauré sotmès a una qüestió de confiança, a un debat de pressupostos i a mútliples sessions de control parlamentari, a l'estat espanyol hi continuarà havent el mateix govern en funcions que el gener, i que no haurà fet res d'això. Ni una simple sessió de control parlamentari. He dit el mateix govern que el gener però no és pitjor: més empetitit i amb ministres que han demostrat la seva indignitat per seguir en el càrrec, alguns dels quals han dimitit i d'altres s'aferren a la poltrona."

"El president de la Xunta va dir que fa una setmana literalment que "no es pot negociar amb la pistola del separatisme damunt la taula". En realitat ho consideren pitjor, perquè per negociar amb ETA es van reunir almenys en dues ocasions i per negociar amb nosaltres no accepten ni asseure's a la taula".

"Si s'accepta el principi democràtic que els catalans podem votar, estem disposats a negociar les condicions. Que vol dir que podem parlar de com formulem la pregunta, de quina és la data que podríem celebrar-lo, de quins serien els quòrums que acceptaríem per considerar vàlids els resultats, de quina moratòria establiríem per tornar a demanar el referèndum en cas que el perdéssim, i de quina manera gestionaríem el resultat que sortís. De tot això en podem parlar a fons i amb lleialtat. I en sortim beneficiats tots."

"La resolució de la demanda catalana es farà, per tant, d'aquesta manera: o referèndum o referèndum. Perseguirem l'acord fins al darrer dia, treballarem amb la voluntat de fer un referèndum acordable amb l'Estat en tot moment, però si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut cap resposta positiva en aquest sentit, estarem preparats i a punt per pujar el darrer graó abans de proclamar de manera efectiva la independència de Catalunya i, a tot estirar, convocarem un referèndum per a la segona quinzena de setembre de l'any que ve."