La guia pràctica per seguir la qüestió de confiança

El Parlament de Catalunya afronta per primera vegada des de 1980 una sessió d'aquest tipus | Carles Puigdemont arrencarà el debat aquest dimecres a les quatre de la tarda i l'oposició intervindrà dijous

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu al Parlament.
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu al Parlament. | Adrià Costa
28 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:19h
Des de primera hora del matí d'aquest dimecres, els passadissos del Parlament són un formiguer de diputats que traginen fulls, documents i dossiers. Per primera vegada des que va ser reestablerta l'any 1980, la cambra catalana afronta un debat sobre una qüestió de confiança. Carles Puigdemont defensarà aquesta tarda davant de tot l'hemicicle per què considera que mereix seguir sent president després que no aconseguís aprovar els pressupostos del 2016. Com serà aquesta sessió sense precedents? Com seguir-la sense perdre's? A continuació, les claus per entendre tots els passos del debat.

Què és una qüestió de confiança?

Es tracta d'un mecanisme previst a la legislació catalana –consulta el reglament- perquè el Parlament pugui exigir la responsabilitat política del president de la Generalitat. Puigdemont va considerar oportú sotmetre's a aquesta prova després que l'oposició en bloc tombés els pressupostos del seu Govern. A diferència de la moció de censura, que la poden sol·licitar dos grups o una cinquena part dels diputats, només el president té la potestat per demanar una qüestió de confiança. Per superar-la, necessita sumar més vots a favor que en contra.

Com es desenvoluparà el debat?

El debat sobre la qüestió de confiança arrencarà aquest dimecres a les quatre de la tarda amb el discurs de Carles Puigdemont. En la seva intervenció, sense límit de temps, el president de la Generalitat exposarà els motius pels quals considera que ha de continuar al càrrec i quin és el seu full de ruta. En aquest cas, el focus està centrat en la defensa del referèndum vinculant –informació avançada per NacióDigital divendres passat- per desencallar la situació de bloqueig del procés sobiranista. Acabada la seva intervenció, la sessió se suspendrà fins dijous al matí.

Dijous a les nou del matí serà el torn dels grups de l'oposició. Arrencarà amb la intervenció de la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, i anirà seguida dels seus homòlegs de la resta de partits: Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot), Xavier García Albiol (PP), Anna Gabriel (CUP) i Jordi Turull (Junts pel Sí). Cada grup té fins a 30 minuts per intervenir i Puigdemont podrà respondre sense límit de temps. La previsió és, doncs, que el debat s'allargui fins el dijous a la tarda.

Quin tipus de votació es farà?

Un cop tots els presidents dels grups parlamentaris hagin intervingut i hagin rebut resposta per part de Puigdemont, es farà la votació a l'hora que prèviament haurà anunciat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La votació serà pública i per crida de cadascun dels diputats, com es fa en els debats d'investidura. Un secretari de la mesa anirà enumerant un per un els parlamentaris i cadascun d'ells haurà de dir de viva veu "sí", "no" o "abstenció" al fet que Carles Puigdemont segueixi sent president. Si obté més vots a favor que en contra, el president haurà superat la qüestió de confiança. La CUP ja ha garantit que així serà.