Turull reclama a l'independentisme «mentalitat estratègica de conflicte» davant de l'Estat

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí critica Madrid per "negociar amb els de les armes" i no amb els partidaris de l'estat català | Marta Rovira assegura que les "discrepàncies" sobiranistes permeten "avançar" en el full de ruta

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, amb la seva portaveu, Marta Rovira, en una conferència informativa
El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, amb la seva portaveu, Marta Rovira, en una conferència informativa | ACN
27 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:53h


El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha assegurat aquest dimarts en una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya que la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà demà dimecres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "pot servir per replantejar el que calgui i donar un impuls definitiu al tram final" del procés. "Serà demà quan es concretaran els passos a fer", ha insistit.

Davant dels reptes dels propers mesos, Turull ha demanat a l'independentisme "mentalitat de conflicte" en sentit "estratègic". "A l'Estat hi ha persones amb comandament econòmic i judicial que estaran disposats a fer que això no surti amb les seves pitjors arts. Volen dividir-nos, desprestigiar-nos. Nosaltres hem d'anar a la nostra i a la una", ha recomanat. També ha criticat el govern espanyol per "haver negociat amb els de les armes " i no amb els independentistes.

"Quan la gent decideix pacíficament que una cosa s'ha acabat, és així. A l'altre costat [de l'Estat] hi ha gent que creu en la democràcia", ha apuntat Turull, que ha indicat que ja es veu el "cim" del procés. "Estem en el punt aquell que ja veus el cim. Quan és així, quan ja has fet l'esforç més gran, penses que ho has de fer bé", ha recalcat. "Demà el president els dirà com ho farem", ha destacat.

El dirigent del PDC ha acusat la CUP d'incomplir l'acord signat el gener d'enguany tombant els pressupostos. "En un acte de coratge i honestedat política, Puigdemont va plantejar la qüestió de confiança", ha apuntat Turull, que ha indicat que "estem entrant a la fase decisiva". "No és dolent ratificar el que calgui per afrontar amb garanties el tram final", ha apuntat.

Un any del 27-S

Turull ha arrencat parlant del primer aniversari de les eleccions del 27-S. "Per primera vegada es conformava majoria absoluta independentista al Parlament", ha considerat el dirigent nacionalista, que ha recordat que d'aquelles urnes "en va sortir un mandat excepcional". "Junts pel Sí va guanyar de manera clara. No era una candidatura ordinària, era una candidatura per reivindicar el sí a la independència", ha raonat.

"Nosaltres som Junts pel Sí, no Junts Perquè Sí", ha apuntat Turull. "Ens pertoca complir el contracte que tenim amb els ciutadans que ens van fer confiança. Obeïm un mandat que acabarà amb la independència si els ciutadans volen", ha ressaltat.

El president del grup parlamentari majoritari a la cambra ha apuntat que la comunitat internacional està "descol·locada" pel "menysteniment" del govern espanyol davant de les grans mobilitzacions catalanes dels últims anys. "L'any que ve la Diada serà molt maca", ha volgut avançar Turull, que ha recalcat el "protagonisme" de les entitats.

Rovira reivindica la "diversitat" de Junts pel Sí

La secretària general d'ERC i portaveu parlamentària de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha estat l'encarregada de presentar Turull. "[La coalició] és un grup parlamentari, i també la suma de molta gent, de gent que ve d'ideologies i partits diferents i que hem entès que hem de sumar perquè així som més forts. Aquest país, des de fa molts anys, la gent surt al carrer i s'expressa, i empeny, i decideix l'agenda política", ha ressaltat Rovira.

"Discrepem, debatem i avancem. Això permet construir consensos. Per a nosaltres, això és una enorme fortalesa. Tenim, més que mai, la necessitat de buscar consens. És mitjançant això que obrirem les portes per construir la República catalana", ha apuntat. "Ens entossudim a demostrar que la diversitat és una fortalesa que ens fa avançar", ha insistit.

Lla secretària general dels republicans ha destacat la "capacitat d'arribar a consensos" de Turull, amb qui ha dut a terme moltes negociacions al Parlament tant en l'anterior legislatura com en aquesta. "És un home dur i ferm, i quan negocia aprofita el seu espai. El lluita fins al final", ha constatat Rovira.

La dirigent republicana ha recordat el moment en què van coincidir amb les famílies davant del Parlament per fer la Via Catalana del 2013, i també el viatge a Madrid destinat a defensar la consulta sobre la independència al Congrés dels Diputats. En els primers compassos de la seva intervenció, Turull ha definit com a "noble" la relació que té amb Rovira.