ERC reclama que Puigdemont detalli un «full de ruta clar i millorat» a la qüestió de confiança

El portaveu Sergi Sabrià posa condicions tècniques al referèndum vinculant, però destaca que els experts del Govern ja hi han estat treballant per resoldre-les

26 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:20h

Sergi Sabrià, en una roda de premsa Foto: ACN


ERC vol tancar el debat del full de ruta sobiranista en la qüestió de confiança d'aquesta setmana. Així ho ha subratllat el portaveu del partit, Sergi Sabrià, aquest dilluns, que ha considerat que "cal sortir amb més certeses i seguretat, és el que demanava la ciutadania l'11 de setembre" i, per tant, amb un "full de ruta clar i millorat", amb els "tempos clars i una idea reforçada del calendari".

En aquest sentit, s'ha mostrat optimista de cara a la possibilitat que el referèndum vinculant que, segons NacióDigital va avançar, Carles Puigdemont anunciarà dimecres pugui ser "un element clau si som capaços de fer-lo i fer-lo bé" i aportar "una lectura clara a nivell internacional". Perquè sigui així, però, ha posat quatre condicions tècniques en les quals ja hi han estat treballant el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer, i el director de l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, Josep Maria Reniu, per donar-hi solució.

Quatre condicions tècniques per al referèndum

En concret, Sabrià ha demanat que el referèndum sigui "l'element definitiu, executable el seu resultat l'endemà", que estigui clara la "via per cridar a votar la gent que pugui defensar el no i fer-ho després de les tres lleis, amb la llei de transitorietat aprovada", així com que es convoqui amb "consens". "Amb tot valorat ens sembla una oportunitat molt interessant si podem resoldre aquests quatre punts per millorar el full de ruta", ha insistit i, de fet, ha assegurat que "la questió està ben encarada". Per això, ha conclòs: "Quant abans donem aquestes certeses, millor". De fet, ERC estava a favor del referèndum vinculant des que es va posar sobre la taula inicialment, però ha evitat pressionar públicament Puigdemont fins ara per no semblar que aquest acabava cedint davant els republicans i la CUP.

Sigui com sigui, el dirigent republicà ha vinculat la qüestió de confiança a com finançar "els propers mesos les polítiques socials i el full de ruta" i, per això, ha demanat "que aquest acord no s'acabi aquí i es traslladi als pressupostos". De la mateixa manera, ha reclamat "propostes clares i concises en el debat de política general en polítiques socials i full de ruta".

On no hi ha procés, guanya la dreta

Pel que fals resultats de les eleccions basques i les gallegues, Sabrià ha felicitat EH Bildu i el BNG pels diputats assolits i ha constatat que "la majoria de bascos estan a favor del dret a decidir". Així mateix, ha apuntat que, en contra dels que creuen que el procés reforça la dreta, "allà on no hi ha procés, la dreta obté victòries molt més còmodes".