Puigdemont garantirà un referèndum vinculant en la qüestió de confiança

El president venç els recels de Mas i de consellers del PDC per actualitzar el full de ruta | ERC, Demòcrates, la CUP i l'ANC són partidaris de la proposta que explicarà dimecres al Parlament

Carles Puigdemont, al Parlament
Carles Puigdemont, al Parlament | Adrià Costa
Oriol March / Roger Tugas
23 de setembre del 2016
Actualitzat el 25 de setembre a la 13:03h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, garantirà dimecres vinent, en el marc de la qüestió de confiança, la celebració d'un "referèndum vinculant" per validar el procés a les urnes l'estiu vinent. Així ho assenyalen a NacióDigital diverses fonts coneixedores de la situació, que confirmen que aquesta serà la proposta estrella de la intervenció de Puigdemont. Tot i que també insistirà de nou la possibilitat de celebrar una consulta pactada, la negativa constant de l'Estat obliga a passar a les vies alternatives que ja ha acordat internament i amb els seus socis.

El concepte "vinculant" apareixerà amb preeminència per davant de la via "unilateral" pel rebuig que aquesta genera en el context internacional, segons dirigents consultats. Aquesta mateixa setmana l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també reclamava un "referèndum vinculant" sense aclarir què proposarà si l'estat el veta de nou.

Ho va comunicar fa uns dies

El dirigent nacionalista s'ha reunit aquesta setmana amb dirigents del Partit Demòcrata Català (PDC) i d'ERC per traslladar-los aquesta actualització del full de ruta, que ha de servir per superar la qüestió de confiança i els pressupostos amb la CUP i encarrilar la fase decisiva del procés.

Aquesta fase està marcada per l'aprovació de les lleis de desconnexió al Parlament i per tenir al dia les estructures d'estat necessàries per garantir la viabilitat de la independència. L'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA) que comanda Carles Viver i Pi-Sunyer ja fiscalitza les conselleries per fer una desconnexió amb els mínims riscos possibles.

Molta feina interna

Puigdemont ha destinat part de la setmana a parlar amb tots els interlocutors polítics del sobiranisme, tant al Govern com al PDC i dins de Junts pel Sí. No ha estat una decisió senzilla, tenint en compte que dins la formació hereva de Convergència hi ha sectors que rebutgen la idea. El principal exemple d'això és l'expresident Artur Mas, que en reunions privades amb les cúpules dels nacionalistes i amb ERC ha mostrat "reticències" a la via del referèndum per la seva similitud -segons ell- amb el 9-N, segons fonts consultades.

Les mateixes veus asseguren que hi ha consellers com ara Santi Vila (Cultura) i Meritxell Borràs (Governació, i per tant encarregada de l'arquitectura logística d'una hipotètica votació) que no veuen amb bons ulls la proposta, mentre que d'altres com Josep Rull (Territori i Sostenibilitat) la situen factible. Puigdemont ha volgut escoltar les opinions de tothom, segons diverses fonts consultades.

A la direcció executiva del PDC, encapçalada per Marta Pascal i David Bonvehí, també es veu amb simpatia la possibilitat del referèndum, més encara atesa la insistència de Puigdemont amb aquesta via. Pascal, aquest estiu, ja va obrir la porta a incloure una partida destinada aquest aspecte en cas que fos una proposta majoritària i aprovada al Parlament. Altres dirigents destacats, com és el cas de Francesc Homs, han dubtat des del primer moment de la iniciativa i de la seva viabilitat.

Camí dels pressupostos

Aquesta via que traçarà Puigdemont convenç ERC, l'ANC, Demòcrates i la CUP, que ja tenia previst votar a favor del president en la qüestió de confiança. Els anticapitalistes esperaven un gest del president en el debat parlamentari per desencallar la negociació dels pressupostos, i això pot desbloquejar la situació. Passat el dimecres, amb el full de ruta posat al dia, tot entra en un nou escenari.
Arxivat a