El Congrés veta tres preguntes de Tardà sobre l'hípica de La Zarzuela

La mesa de la cambra baixa no deixa que el republicà demani quina necessitat té la instal·lació per exercir com a cap d'estat o si el cavall amb què va tenir un accident la infanta Elena era de titularitat pública o privada

La infanta Elena, aficionada a l'hípica des de fa anys, amb la seva mare Sofia, en una visita a Barcelona
La infanta Elena, aficionada a l'hípica des de fa anys, amb la seva mare Sofia, en una visita a Barcelona | ACN
22 de setembre del 2016
Actualitzat el 23 de setembre a les 20:18h
L'accident que va patir la infanta Elena mentre muntava a cavall fa tres setmanes va fer que sortís a la llum que la casa reial disposa d'una hípica pròpia al Palau de La Zarzuela que hauria estat construïda a petició de Joan Carles I per a l'ús de la seva família, un fet fins llavors desconegut. Va ser aleshores quan el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va requerir informació sobre aquestes instal·lacions al govern espanyol a través d'onze preguntes per escrit que va registrar a la cambra baixa. Una demanda d'informació que ha estat publicada en el Butlletí Oficial de les Corts Generals d'aquest dijous. No ho ha fet, però, de forma completa, ja que la mesa del Congrés (amb majoria de PP i C's) va vetar-ne tres.

Les preguntes que no han deixat formular al diputat republicà són les següents:

- En cas afirmatiu [si el govern espanyol coneixia l'existència de la hípia a La Zarzuela], sota quins criteris de necessitat i/o utilitat per al correcte funcionament de les funcions de cap d'estat es va construir tal complex?

- En cas negatiu [si l'executiu en desconeixia l'existència], aleshores cal considerar falses les informacions que apareixen en els mitjans de comunicació, en aquest sentit?

- El cavall del que va caure la infanta era de titularitat pública o privada?

L'argument pel qual la mesa del Congrés no les ha admès és perquè considera que "es refereixen a matèries alienes al govern " i, per tant, suposarien "un control indirecte sobre tercers no sotmesos" a la cambra baixa. Així, l'escrit de resposta cita els articles de la Constitució que exposen que el rei "és inviolable i no està subjecte a la responsabilitat" (article 56.3) i que "rep dels pressupostos de l'Estat una quantitat global per al sotmetiment de la seva família i casa, i la distribueix lliurement" (article 65).

En canvi, la cambra baixa sí que ha tramitat les altres vuit preguntes, les quals fan referència a quin va ser el preu total de la construcció de l'equipament i a quina partida es va consignar la despesa, qui és el responsable de la seva gestió i manteniment, qui n'assumeix el cost, quants recursos s'hi han dedicat anualment, si els cavalls del centre formen part de la cavalleria de la Guàrdia Reial o si el govern espanyol creu que s'han de mantenir amb diner públic aquestes instal·lacions.

ERC presenta al·legacions perquè la mesa reconsideri la decisió

Malgrat tot, Tardà no està satisfet i, per això, ERC ha presentat aquest mateix dijous a la mesa una petició perquè reconsideri la decisió de no admetre a tràmit tres de les preguntes. En les seves al·legacions, el republicà destaca que el reglament de la cambra només considera tres raons per no tramitar una pregunta: que no sigui presentada per escrit, que sigui d'exclusiu interès personal de qui el formula o que suposi una consulta de caràcter estríctament jurídic. Així mateix, recorda que la doctrina del Tribunal Constitucional blinda el dret dels diputats a presentar preguntes. Per això, encara que torni a inadmetre les preguntes, Tardà demana saber el motiu concret pel qual cadascuna d'elles no es pot formular.
Arxivat a