​Barcelona negocia amb Plensa perquè l'escultura «Carmela» es quedi a la ciutat

La data límit per arribar a un acord és el 29 d'octubre | Mentre durin les converses, l'escultura no es mourà de davant del Palau de la Música

«Carmela», l'escultura monumental de Jaume Plensa davant el Palau de la Música.
«Carmela», l'escultura monumental de Jaume Plensa davant el Palau de la Música. | Adrià Costa
Redacció
21 de setembre del 2016
Actualitzat el 22 de setembre a les 18:44h
L'Ajuntament de Barcelona negocia amb l'artista Jaume Plensa perquè l'escultura Carmela continuï davant del Palau de la Música Catalana. La data límit per arribar a un acord és el 29 d'octubre i, mentre durin les converses, la peça no es mourà de lloc. L'escultura es va instal·lar com a part d'una exposició temporal a l'abril i els veïns de Sant Pere van iniciar una campanya perquè es quedi al barri.

La voluntat del consistori és que la peça passi a formar part del patrimoni de la ciutat de manera definitiva però la peça està compromesa perquè sigui exposada a una ciutat dels Estats Units. El tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Collboni, ha destacat aquesta setmana que "Plensa és un dels nostres creadors més importants, amb una destacada projecció internacional", i ha lamentat que, "desgraciadament", els ciutadans en gaudeixen "poc a l'espai públic de Barcelona".

"Els barcelonins i barcelonines han deixat clar des del moment en què es va instal·lar la peça que Carmela és una obra important per a la ciutat", ha reflexionat Collboni. En aquest sentit, el tinent d'alcalde de Cultura s'ha compromès a treballar "perquè l'obra romangui a Barcelona de manera definitiva". L'escultura s'havia de desmuntar la setmana que ve però es mantindrà davant del Palau de la Música Catalana mentre durin les converses.

Incertesa sobre el projecte d'icona de Plensa davant el mar

Res se'n sap d'un altre projecte que va sorgir el mandat passat de govern de CiU. Plensa va explicar a principis del 2014 que havia rebut l'encàrrec del govern de Xavier Trias per realitzar una escultura per Barcelona que es pogués veure des de l'aire, i que es convertís en una icona de la ciutat. S'havia previst que s'instal·lés al front marítim. En els tres mesos de Collboni al govern, ha assegurat aquesta setmana als mitjans que "ningú" li ha posat aquest projecte sobre la taula.

L'escultura podria ser un rostre femení amb els ulls tancats, i havia arribat a transcendir que podria tenir un cost de 32 milions d'euros. Per Collboni, els recursos que inverteixi l'Ajuntament han de ser "proporcionats", i afegeix: "Són xifres no assumibles per l'administració pública amb recursos públics".