EUiA reclama que tots els partits de CSQEP tinguin «un paper transcendental»

Joan Josep Nuet subratlla que Coscubiela seguirà sent portaveu del grup, Rabell president i Fachin portaveu adjunt | Rabell defensa que Coscubiela segueixi portant la veu cantant en el debat de pressupostos

21 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:41h

Joan Josep Nuet, aquest dimarts al Parlament. Foto: Sara González


Malgrat les tensions, no hi haurà canvis substancials en l'estructura del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot. Lluís Rabell en seguirà sent el president, Joan Coscubiela el portaveu i Albano Dante Fachin el portaveu adjunt. La clau està, però, en el repartiment de pesos i visibilitat, una qüestió que va lligada a l'estratègia que la confluència pacti per encarar un trimestre polític clau a Catalunya.

"Tots volem jugar un paper transcendental dins del grup per petits que siguem. Podem donar més força a tots els nostres actius", ha reclamat el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, que aquest dimecres ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per aclarir quin és el seu posicionament en el debat intern no exempt de tensions que aquests dies viu el seu grup parlamentari.

Cap "operació creuada" contra ICV

Nuet ha negat que la reunió que va mantenir ahir amb Podem i a la qual no va assistir cap representant d'ICV fos una "operació creuada contra ningú". De fet, el líder d'EUiA s'ha reivindicat com el "punt de trobada" entre les dues formacions i ha promès treballar perquè s'hi sentin "còmodes". Es tracta, ha subratllat, de gestionar "la pluralitat" del grup. "Qui sap fer bé això, triomfa", ha advertit.

El coordinador general d'EUiA ha alertat, a més, que el grup s'està jugant un "millor funcionament", un aspecte que considera determinant per "connectar amb la societat" en un trimestre on hi haurà tres debats encadenats clau: el de la qüestió de confiança, el de política general i el de pressupostos. Nuet no ha pogut confirmar que sigui Coscubiela, que actualment és el portaveu econòmic, qui porti la veu cantant en aquest darrer debat. El grup encara no ha tancat com "reforçarà els mecanismes de treball" però esperen anunciar els canvis abans del 28 de setembre, quan es produirà el debat de la qüestió de confiança de Carles Puigdemont. Volen teixir, asseguren, la millor estratègia per ostentar un "paper de centralitat política" perquè se'ls visualitzi com una alternativa real de Govern.

A l'expectativa d'un canvi del full de ruta del Govern

Nuet ha volgut remarcar que el full de ruta independentista que abanderen Junts pel Sí i la CUP està "esgotat" i és a partir d'aquí que s'obren tres mesos que poden ser una oportunitat per construir una nova majoria al voltant del dret a decidir. De fet, el líder d'EUiA ha assegurat que de les converses que està mantenint Rabell amb Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras dedueixen que hi ha una escletxa perquè d'aquí al desembre es produeixi un canvi en el full de ruta del Govern. De fet, ha deixat fins i tot obert el vot en la qüestió de confiança condicionat a una eventual renúncia de Puigdemont al rumb que va fixar el seu grup el 9-N de la mà de la CUP.

Rabell defensa Coscubiela

Tot i que els diputats de Podem i EUiA asseguren que no hi ha cap acord sobre el repartiment de rols dins del grup, Lluís Rabell ha defensat que ha de ser Coscubiela qui torni a portar la veu cantant en el debat dels pressupostos. "Seria el més normal del món perquè és ell qui va dissenyar i qui va conduir la política econòmica del grup parlamentari", ha afirmat tot just després de reunir-se amb el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras.

Rabell ha reconegut que Podem "ha tibat" de la corda dins del grup parlamentari però ha considerat "normal" que ho faci perquè després de passar mesos en una situació de provisionalitat en la seva direcció ara sí està estructurat i busca tenir més protagonisme. Segons el president de Catalunya Sí que es Pot, a hores d'ara no estan afrontant un "debat estratègic sinó d'ajustament de rols". Demà, tot el grup es tornarà a reunir per seguir explorant el desllorigador de les tensions.