REFUGIATS

El pressupost d’ajut humanitari s’enfonsa un 67% en quatre anys

L’estat espanyol només acull un 2,7% dels refugiats als quals es va comprometre, segons Oxfam Intermón | L’assemblea de Nacions Unides aprova una declaració de mínims per afrontar els reptes de les migracions

per Cristina Garde , 20 de setembre de 2016 a les 19:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Refugiats a Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia. Foto: Sergi Cámara


Si ahir l’assemblea general de Nacions Unides havia de consensuar una declaració sobre els refugiats, que finalment va ser de mínims, avui els països havien de posar-se d’acord en un pla per afrontar els reptes de les migracions. En la cimera, l’estat espanyol i altres països membres de la Unió Europea han hagut d’explicar quines mesures han acomplert envers els refugiats, però per a les ONG no hi ha hagut cap compromís clar.

 
“Era una oportunitat sense precedents, però l’esquiven sense compromisos ferms”, alerta Oxfam Intermón en un comunicat, i aprofita per denunciar l’incompliment reiterat de l’estat espanyol amb els refugiats. Segons dades del Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació, els pressupostos en acció humanitària s’han enfonsat un 67% des del 2011, tot i que el 2015 es va incrementar fins als 44 milions d’euros.

 
“No és una qüestió ni de política ni d’ideologies, sinó d’humanitat. Demanem que l’Estat compleixi amb allò amb què es va comprometre. Estan fent una gestió deplorable, però que per a alguns països de la UE es converteix lamentablement en un model a seguir”, explica el director de l'estudi que Oxfam Intermón ha publicat avui, Francesc Mateu. 


L’estat espanyol no només destina pocs recursos a l’acció humanitària, sinó que, de moment, només ha acollit un 2,7% dels refugiats amb els quals es va comprometre. El govern va assegurar que acolliria 17.387 persones, però només n’han arribat 474. En concret, pel que fa als reallotjament des de països en conflicte, només han complert amb el 18% del compromís; i en reubicació des d’altres països de la Unió Europea, només l’1%. La Unió Europea donarà a l’Estat 95 milions d’euros per aquesta gestió.
 
Oxfam Intermón també denuncia, com ho fan altres ONG com Amnistia Internacional o Metges Sense Fronteres, que les polítiques migratòries de l’estat espanyol “han posat per davant el control de les fronteres i no la protecció i la dignitat de les persones”. Així s’entén, expliquen, que l’estat espanyol sigui un dels estats de la UE, juntament amb Itàlia i Grècia, que rep més diners per al control fronterer. “Només en un any –denuncia l’ONG-, Espanya es gasta gairebé 40 milions d’euros en reparar i reforçar les tanques de Ceuta i Melilla”.
   
Incendi en un camp militar a Lesbos
 
Els acords entre la Unió Europea i Turquia han motivat que els centres de refugiats de Grècia hagin estat desallotjats de mica en mica. La major part dels refugiats acaben aleshores en centres militars, on les ONG i els mitjans de comunicació no hi tenen accés. Allí esperen rebre un permís d'asil que els impedeixi ser retornats a Turquia.

Justament ahir, el camp d’internament de Moria, a l’illa grega de Lesbos, va patir un incendi i entre 3.000 i 4.000 persones han hagut de ser evacuades a d’altres camps. “No tenim informació sobre què ocorre en aquests centres, perquè estan sota control militar. La gestió és molt opaca a Grècia, i encara més a Turquia. És una vulneració del dret internacional”, denuncia Mateu. 
 

Consulta l'informe d'Oxfam Intermón sobre vulneracions i promeses incomplertes de l'estat espanyol

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació