ERC replica a Rabell que «la millor via per fer polítiques d'esquerres és la independència»

Sabrià demana que no es renunciï a nous ingressos vetant els pressupostos en el debat a la totalitat i pregunta als "comuns" si abandonaran el dret a decidir un cop l'Estat torni a dir que no el vol pactar

Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, en roda de premsa
Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, en roda de premsa | ACN
19 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:15h
La mà estesa del líder de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, al Govern per reclamar el referèndum pactat i per pactar els pressupostos ha tingut una recepció més aviat freda per part d'ERC. Davant la crida de pactar uns comptes progressistes, el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, li ha replicat que "la millor via per fer polítiques d'esquerres és la independència", motiu pel qual li ha demanat el suport de la coalició al procés de desconnexió, per bé que ha matisat que "el primer pas són els pressupostos".

En aquest sentit, el dirigent d'ERC ha recordat que ja es van "poder veure les renúncies de no tenir pressupostos" i, per tant, a no poder augmentar la partida de despesa dels departaments que contenia els comptes del 2016, fruit de la millora econòmica i les liquidacions de les bestretes del 2014. De fet, la situació de pròrroga ha motivat que aquests recursos extra estiguin anant a eixugar dèficit, motiu pel qual Sabrià ha avisat que "ningú es pot permetre tornar a, com a mínim, renunciar a poder parlar dels pressupostos", facilitant-ne el tràmit del debat a la totalitat. Ara bé, tampoc no ha detallat cap gest per sumar aquest cop CSQP.

Per altra banda, Sabrià també ha respost Rabell en relació a que no cal tornar a buscar el consens entorn el referèndum pactat, ja que el suport a aquest "se situa en el 80%" i, per tant, "aquesta condició ja es dóna". En canvi, ha cridat a "saber si Rabell donarà suport a un referèndum quan l'Estat torni a dir que no" o, si en aquest cas, "renuncia al dret a decidir insistint en què hagi de ser pactat", pregunta que ha fet extensiva a tots els "comuns".

La concreció del full de ruta, les properes setmanes

En relació a la possibilitat avançada pel vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, de concretar el full de ruta en els propers dos mesos, Sabrià ha assegurat que, en la Diada, "la ciutadania demanava seguretat i certesa", motiu pel qual el Govern "està estudiant totes les opcions" per millorar el calendari del procés. "Se sabrà les properes setmanes", ha aventurat.

Finalment, el republicà ha mostrat "tot el suport a Francesc Homs" en el judici del cas del 9-N i ha constatat que, "un cop més, l'Estat posa tot l'aparell a treballar contra Catalunya i el procés". Així mateix, ha afirmat que declaracions com la de l'exconseller evidencien la "necessitat imperiosa" de "continuar donant força al full de ruta" així com tirar endavant les tres lleis de desconnexió i la llei de transitorietat jurídica, la qual "donarà cobertura legal i recursos i que farà que temes com el d'avui a Madrid no tornin a succeir".