CSQEP donarà suport a Puigdemont per demanar el referèndum a l'Estat el dia 28

Lluís Rabell considera "inimaginable" un futur govern de progrés sense ERC però avisa que no s'ha de "menystenir" el PSC

Lluís Rabell, durant la conferència d'aquest dilluns
Lluís Rabell, durant la conferència d'aquest dilluns | ACN
19 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:59h
La petició del referèndum a l'Estat que farà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el pròxim 28 de setembre molt probablement no tindrà una resposta afirmativa, però sí aconseguirà sumar Catalunya Sí que es Pot. El president de la confluència d'esquerres al Parlament, Lluís Rabell, ha anunciat en una conferència organitzada pel "Fórum Europa. Tribuna Catalunya" que sí faran pinya en aquesta demanda del Govern. Ara bé, ha reclamat que hi hagi un treball real per fer-lo possible: "Que Puigdemont comenci a convocar la societat catalana per reactivar-la en aquest sentit".

Rabell ha tornat a insistir en la recuperació d'un espai similar al del Pacte Nacional pel Dret a Decidir per confeccionar una nova majoria que, a més de fer pinya pel referèndum, treballi conjuntament en la "lluita contra les desigualtats". Només amb aquest tàndem, ha dit, es pot construir una majoria suficient per aconseguir que el referèndum sigui vinculant. "Estem decidits a trobar-nos. Hem de passar dels càlculs del partit per fer possible el dret a decidir i el problema de la unilateralitat és que gira l'esquena a bona part de la societat que té altres percepcions i sentiments de pertinença", ha advertit.

La primera oportunitat: el debat de pressupostos

La primera oportunitat per demostrar que realment el Govern està disposat a fer un "gir estratègic" per desbloquejar la situació serà, ha afirmat Rabell, el debat de pressupostos, on es farà evident, ha dit, si l'executiu català aposta per les polítiques socials."Les desigualtats i la pobresa són un problema democràtic de primer ordre", ha reclamat.

"Les aspiracions socials, democràtiques i de progrés es resoldrien millor en el marc d'un autogovern amb sobiranies compartides amb la resta de pobles", ha defensat. I és que ha recordat que ell personalment ve d'una tradició federalista i considera que una "república independent tindria més febleses que potencialitats". En tot cas, la paraula, ha insistit, la tindrà "tard o d'hora" la ciutadania.

No "menystenir" el PSC

Sobre el paper clau que aspira jugar en l'espectre polític català el nou partit que esperona l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el líder de CSQP ha advertit que una futura majoria social de progrés és "inimaginable sense formacions com ERC". Ara bé, també ha demanat que no es "menystingui" una part del PSC. Tota una picada d'ullet als socialistes, el primer secretari dels quals, Miquel Iceta, ha estat en primera fila escoltant la conferència de Rabell.

En defensa de Francesc Homs

Rabell ha volgut deixar clar que el seu grup dóna suport a l'exconseller Francesc Homs, que tot just aquest dilluns declara al Tribunal Suprem per haver estat part activa de l'organització de la consulta del 9-N. "Un problema polític s'ha de resoldre en l'àmbit del diàleg i de la solució política", ha sentenciat tot titllant de "despropòsit" la judicialització del cas. El seu parer, aquesta situació només serveix per "enverinar" el conflicte territorial i mantenir l'actual bloqueig.