Iceta es reivindica i promet plantar cara a Parlon: «Em vol substituir»

El primer secretari del PSC defensa que no és "hora de canviar de líder" i que en comptes de refundació cal un canvi "suau, tranquil i consensuat"

Miquel Iceta en la presentació de la seva candidatura a les primàries del PSC.
Miquel Iceta en la presentació de la seva candidatura a les primàries del PSC. | ACN
16 de setembre del 2016
Actualitzat a les 21:29h
Va estar tres dècades als fogons del carrer Nicaragua i fa tot just dos anys que va fer un pas endavant agafant el bisturí quan el partit afrontava una operació a cor obert arran de l'escissió dels crítics i la dimissió de Pere Navarro. Miquel Iceta, un gat vell del PSC artífex clau del projecte i el missatge de la formació i la veu més autoritzada dels socialistes catalans dins del PSOE, pot dir que ha aconseguit estabilitzar un partit que ha guanyat cohesió a costa d'empetitir-se. Ara, Iceta busca el reconeixement dels seus dos anys de mandat i demana la confiança de la militància per revalidar el càrrec de primer secretari. Aquest cop, però, té l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, disposada a disputar-li el lideratge a les primàries del 15 d'octubre. "El desig immensament majoritari dels militants és que pactem. També el meu, jo sempre estic disposat a pactar. Però la Núria demana votar abans de pactar. I ho fa, legítimament, perquè em vol substituir com a primer secretari", ha etzibat aquest divendres a durant la presentació de la seva candidatura sota el lema "Més PSC, millor Catalunya".

Iceta es presenta avalat per dirigents històrics del partit com l'exalcaldessa de Santa Coloma Manuela de Madre, l'expresident de la Generalitat José Montilla l'exministre Josep Borrell, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, així com l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu. Iceta s'ha reivindicat com la millor opció per seguir pilotant el PSC, especialment després d'haver demostrat que era capaç d'aturar la situació més traumàtica que ha viscut mai el PSC arran de l'escissió del sector crític.

"Perdoneu la falta de modèstia, crec que sóc la persona en millors condicions per dirigir el partit en aquesta etapa política", ha sentenciat. De fet, davant de la renovació profunda i la sacsejada que abandera Parlon, Iceta entona un missatge que no provoqui temor entre la vella guàrdia -que pateix per perdre el poder que tenen des del congrés de Sitges de 1994- i reivindica que cal un canvi "suau, tranquil i consensuat". En comptes de "refundar", ha dit, cal "reconstruir", un objectiu que encaixa millor amb el tarannà d'uns capitans que han portat la batuta del partit durant dècades malgrat que Iceta ha assegurat aquest divendres que al carrer Nicaragua "mai hi ha hagut autoritats inqüestionables".

Iceta ha demanat més temps tot proclamat que no és "hora de canviar de líder" perquè el PSC, en un any en què les turbulències pel procés sobiranistes seran més freqüents que mai, "no es pot permetre en aquests moments que el seu líder no estigui encapçalant el grup al Parlament".

"Amb més força que fa dos anys"

Si bé Parlon aposta per un canvi generacional en el lideratge, Iceta, que fa dues dècades que ocupa un escó al Parlament, ha volgut deixar clar que per molt que als 56 anys hi hagi qui el considera "massa veterà", que encara li queden "anys per continuar". Ha explicat també que bona part de la tasca que ha impulsat en aquests dos anys encara no ha culminat, com ara una renovació organitzativa per recuperar penetració social, la recuperació de vots i suport electoral o la influència determinant dins del PSOE. "Em sento més capaç i amb més força que fa dos anys per afrontar els temes de renovació del partit", ha dit tot recordant la seva tasca per estabilitzar el partit després de travessar la crisi més profunda dels últims anys.

Apadrinat per Manuela de Madre

Conscient que necessita apel·lar a l'èpica per encarar una campanya de primàries que insufli moral a la tropa socialista, Iceta ha triat el carisma històric de l'exalcaldessa de Santa Coloma Manuela de Madre perquè el presentés. Tot un dard directe cap a Parlon. Amiga personal del candidat, ha complert amb el paper. Ha insistit que Iceta ha estat durant dècades "sempre treballant pel partit" i "mai ha estat en cap cartell" fins fa dos anys. "Necessita més temps per pilotar la transició", ha reclamat. De fet, ha recordat que va ser ell qui, quan el partit era "una mena de malalt crònic" que lluitava per mantenir-se en vida, va gosar posar-se al capdavant. S'ha referit a l'escissió dels crítics, a qui ha acusat d'haver actuat per "tenir més salut ells mateixos" i ha elogiat aquells que van "aguantar" en un moment en què ser del PSC "no estava de moda".

La renovació generacional que reivindica Parlon trepitja molts ulls de poll dins del partit. Ho ha deixat ben clar De Madre: "Sóc una elefanteta, un paquiderm amb quaranta anys de militància en el socialisme català". Des d'aquest bagatge en el qual, ha dit, Iceta ha contribuït de forma clau, l'exalcaldessa no ha dubtat en llançar un contundent missatge a Parlon: "Li demano que pactin, que sumin, que es posin d'acord, que no ens facin escollir. Però si ens fan escollir, jo escullo Miquel Iceta".

L'última opció de pacte

Iceta sempre ha tingut l'habilitat de trobar receptes per resoldre les situacions més complexes dins del partit. La convulsa etapa del tripartit i el procés d'elaboració de l'Estatut va recaure en bona part sobre les seves espatlles. De fet, s'ha guanyat una fama que queda ben resumida en una frase que va pronunciar l'exlíder del PSOE quan el PSC va posar en peu de guerra tot el socialisme espanyol en anunciar que votaria a favor del dret a decidir el 12 de gener del 2013: "Això no ho arregla ni Miquel Iceta".

A hores d'ara, tot apunta que la militància socialista haurà de triar entre dos candidats, però els equips d'Iceta i Parlon exploraran fins el final si és possible o no una candidatura conjunta que eviti que els dos dirigents rivalitzin. "Jo estava i estic decidit a compartir el lideratge, a estimular la pluralitat, a formar una direcció coral, però no crec que hagi arribat l'hora de canviar de líder", ha proclamat en la seva presentació.

L'alcaldessa ja va descartar a principis de setmana la bicefàlia amb les condicions que li va posar sobre la taula Iceta perquè considerava que es reflectia prou el canvi de lideratge. Ara, la darrera oportunitat per intentar acordar una candidatura conjunta és la que Parlon ha posat sobre la taula: que Iceta sigui president del partit -el càrrec que ocupa actualment l'alcalde de Lleida, Àngel Ros- i que mantingui la presidència del grup parlamentari fins a finals de la legislatura, que segons el full de ruta del Govern hauria d'acabar el pròxim mes de setembre.

Iceta i el seu equip, però, recelen de la proposta de Parlon perquè fins ara el càrrec de president del partit ha tingut un caràcter simbòlic i honorífic. "Seria un càrrec amb contingut, que s'ompliria de competències", argumenten fonts coneixedores de l'oferta de l'alcaldessa de Santa Coloma. Si es fa una candidatura conjunta, insisteixen, serà perquè queda molt clar que el lideratge pivota en Parlon, que també voldria ser candidata a les eleccions al Parlament. En aquest escenari, s'hauria de produir un canvi en el reglament del partit perquè Iceta i Parlon poguessin recollir avals de forma conjunta. Però la principal voluntat de Parlon és que el procés de primàries "en cap cas sigui un pastereig" i suposi un debat intern real.