Suport de les entitats sobiranistes a Homs abans de declarar a Madrid: «Les urnes no s'imputen»

L'ANC, Òmnium, l'ACM i l'AMI es concentren davant del TSJC l'endemà que el tribunal avalés jutjar Mas, Ortega i Rigau | Jordi Cuixart: "Això no va d’independència, sinó de democràcia” | Miquel Buch: "La democràcia espanyola es molt a prop del tanatori"

Els presidents de les entitats sobiranistes amb Francesc Homs
Els presidents de les entitats sobiranistes amb Francesc Homs | ACN
16 de setembre del 2016
Actualitzat a les 16:49h
El president de l’ANC, Jordi Sànchez, el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el de l’ACM, Miquel Buch, i la de l’AMI, Neus Lloveras, han expressat avui la seva solidaritat amb Francesc Homs abans que dilluns hagi de declarar al Suprem de Madrid. Un acte que ha arribat l'endemà que el TSJC avalés jutjar l’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau. El tribunal va rebutjar els recursos de la defensa que demanaven arxivar les acusacions per desobediència i prevaricació per la seva actuació el 9-N.

Ha estat un acte amb presència del gruix de la societat civil sobiranista i del mateix Francesc Homs encaplaçat per una pancarta amb el lema "Les urnes no s'imputen". Moltes de les entitats més emblemàtiques s’han adherit a un gest de suport que ha tingut lloc davant de la seu del TSJC. Cuixart ha dit que volen enviar un missatge molt clar a l’estat espanyol que no renunciaran mai a l'autodeterminació malgrat les conseqüències judicials.

“Aquest acte és un prou a la judicialització. El 9-N fou un acte democràtic de civisme i no ens en faran renunciar”, ha dit el president d’Òmnium. “Un atac a persones que han representat les institucions de Catalunya és un atac a les institucions catalanes i a tot el poble de Catalunya”. Ha afegit que “avui hi ha una mala notícia per l’Estat: no renunciarem a la transversalitat, al consens de país per damunt de la transversalitat”.

Ciuxart ha afirmat que “avui això no va d’independència, sinó de democràcia”. Ha recordat quina és la situació que pateixen els catalans, quan hi un milió i mig de persones que viuen en risc de pobresa i 200.000 llars sense cap ingrés, mentre el TC tomba sistemàticament les lleis que aproven els representants de Catalunya.  

Posar les urnes mai pot ser considerat un delicte, ha reblat el president de l’ANC, Jordi Sànchez. Ha demanat a la fiscalia que es faci enrere. “Encara hi ha temps”, ha dit, per evitar que es pugui trobar una solució pactada al conflicte. Ha subratllat, com també han fet Lloveras i Miquel Buch, la stuació de degradació en què es troba la democràcia a l’Estat. Buch ha afirmat que “la democràcia espanyola no és que estigui a la UCI, sinó molt a prop del tanatori”. Sànchez ha informat que el dilluns vinet, representants de les entitats acompanyaran Homs en el moment d’anar al Tribunal Suprem. 

S’han adherit a l’acte els partits PDC, ERC, ICV, la CUP, EUiA, Barcelona en Comú, Podem i MES, així com els sindicats CCOO, UGT, Unió de Pagesos, Intersindical i entitats civils com l’Ateneu Barcelonès, l’AELC i el Ciemen, entre d’altres.