Puigdemont i Puig avancen en el desgel entre la Generalitat i el País Valencià

Els dos presidents es reuneixen dilluns vinent per fer front comú pel Corredor Mediterrani | Es van citar al maig després de dècades de nul·les relacions institucionals entre Catalunya i les institucions valencianes | Tenen previst signar un conveni sobre turisme entre els dos territoris

16 de setembre del 2016
Actualitzat a les 12:48h

Ximo Puig i Carles Puigdemont, al Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu. Foto: EFE


El passat 19 de maig, després de dècades de nul·la relació, un president valencià va travessar la porta del Palau de la Generalitat. Es posava fi, d'aquesta manera, a una etapa de divergències entre dos territoris que sumen bona part de l'activitat econòmica de l'Estat i que tenen objectius comuns, com és el cas del Corredor Mediterrani. Precisament aquesta infraestructura centrarà la reunió que mantindran dilluns vinent el president Carles Puigdemont amb el seu homòleg valencià, Ximo Puig.

La cita, segons ha informat el Govern, arrencarà amb una trobada bilateral, i després els dos dirigents se sumaran al plenari de la Taula Estratègica Catalana del Corredor Mediterrani i del Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani, en la qual hi seran representants empresarials, polítics i sindicals.

"Fa cent anys que demanem aquesta infraestructura", va assenyalar Puig després de reunir-se amb Puigdemont a Palau fa quatre mesos. El dirigent socialista, en el transcurs de la trobada, va convidar el seu homòleg a una trobada a València, i després de quadrar agendes es produirà dilluns vinent. El dia també servirà per signar un conveni en matèria de turisme entre els dos territoris.

Nova etapa

"Els ciutadans catalans i valencians tenen una relació normalitzada, i divuit anys de desencontre suposen haver perdut massa temps. Ara l'hem de recuperar des de l'autonomia i des del respecte. Parlar no vol dir que estiguem d'acord en tot", va voler subratllar Puig en la compareixença que va fer a Palau. Puigdemont el va contactar per primera vegada, juntament amb altres presidents autonòmics, per fer front comú contra Cristóbal Montoro i les exigències per complir el dèficit.

Un dels aspectes que es tractaran a la cimera de dilluns és la reciprocitat entre les emissions de TV3 i Canal 9 en el moment en què la televisió valenciana torni a funcionar.