Barcelona permet accedir a totes les factures de l'Ajuntament des d'un web

El consistori impulsa un portal des d'on també es podrà consultar l'evolució de les partides pressupostàries des del 2006 o la diferència entre allò pressupostat i allò liquidat en cada política concreta des del 2013

16 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:15h

Gerardo Pisarello, aquest divendres a l'Ajuntament Foto: Ajuntament de Barcelona


"És un canvi revolucionari des del punt de vista d'accés a la informació". Així de contundent s'ha mostrat aquest divendres el primer tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, en la presentació d'un nou portal que ha de permetre accedir amb més facilitat a la informació pressupostària del consistori. "No es tracta d'un web de lluïment, és una eina de transparència i d'empoderament ciutadà, per evitar el mal govern, per facilitar que l'ús dels diners públics pugui ser controlat per la ciutadania", ha asseverat abans d'entrar al detall d'un web que tant permetrà comparar l'evolució de les partides pressupostàries agregades des del 2006 com identificar les diferències entre el pressupost i la liquidació de les diverses mesures o fins i tot conèixer el detall de les factures que emet l'Ajuntament.

Segons Pisarello, Barcelona serà "la primera gran ciutat de l'Estat que fa aquest gran exercici de transparència", per tal que "els ciutadans sàpiguen com es gasten i on es destinen els seus diners", per bé que en una ciutat mitjana com Rubí ja hi ha una experiència similar, o a grans ciutats arreu del món com Seattle, Los Angeles, Palo Alto o Boston.

Des del portal, els ciutadans podran navegar per totes les partides pressupostàries, tant d'ingressos com de despesa, a diferents nivells. A nivell agregat, el volum de recursos destinat a les diverses partides serà consultable des del 2006, permetent així analitzar-ne l'evolució. A nivell més detallat, es podrà comparar la diferència entre allò pressupostat i allò finalment liquidat en cadascuna de les partides, des del 2013. I en un àmbit més micro, es podran consultar les factures des del 2015 i a mesura que se n'emetin el 2016 i anys posteriors, el fet que suposa la novetat més rellevant del nou web, des d'on es podrà saber de forma ràpida quant ha percebut cada empresa de l'Ajuntament i per a quins conceptes.

Una eina feta per una entitat sense ànim de lucre

L'eina ha estat desenvolupada per una entitat sense ànim de lucre, CIVIO, i ha tingut un cost de 17.250 euros (IVA exclòs). Així mateix, permetrà accedir a la informació tant en termes nominals com sense efecte de la inflació, per valorar millor l'evolució de les despeses, i també estaran accessibles les dades en termes absolults i per càpita.

A nivell de filosofia de la iniciativa, Pisarello ha criticat que "el poder opac es tradueix sovint en abusos" i, "quan aquest poder opac es tradueix en l'àmbit econòmic, les possibilitats d'abusos i corrupció són majors". A més, aquesta mesura està "pensada perquè no tingui marxa enrere, que obligui a governs posteriors", així com "és una vacuna contra la demagògia", ja que, com més transparents siguin les dades, "l'oposició i els mitjans tindran dades objectives per generar els debats públics que calguin sobre l'ús dels recursos públics".

Invitació a altres administracions i al món privat

Així mateix, el tintent d'alcalde ha convidat altres administracions a seguir l'exemple de Barcelona en l'àmbit de la transparència pressupostària, però també al sector privat, per"democratitzar l'economia i l'accés a la informació" i així "acabar amb la relació obscena entre els poders econòmics i la política".