La desnonada de Sants va demanar un habitatge social el mes de juny

La Mesa d'Emergència Social tenia previst tractar el cas a finals de setembre

ACN
15 de setembre del 2016
Actualitzat el 16 de setembre a les 7:13h

El regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner Foto: ACN


La dona amb tres fills desnonada aquest dimecres al barri de Sants de Barcelona i que ha enfrontat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb el Govern i els Mossos d'Esquadra, va avisar de la seva situació als serveis socials el passat mes de juny i va demanar un habitatge. No obstant això, la Mesa d'Emergència Social, que busca alternatives d'habitatge a les persones que no poden quedar-se en el seu pis i quan la intermediació ha fracassat, no s'ha reunit per aquest cas encara, i ho tenia previst fer a finals d'aquest mes de setembre. El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha dit que la Mesa només es reuneix quan ja es dóna per fracassada la mediació, però en el cas d'aquesta dona ja feia setmanes que es coneixia la data del desnonament.

Segons la documentació judicial, el 29 de juliol de l'any passat el Jutjat de Primera Instància número 9 de Barcelona va rebre una demanda "d'un particular" contra un arrendatari per impagament del lloguer des del març del 2015. A l'octubre es va admetre la demanda, contra la qual ningú es va oposar. Es va anunciar el judici oral per l'11 de novembre del 2015 i una possible data de desnonament pel 13 de gener següent. El 3 de desembre es va procedir a l'execució de la demanda, en haver donat per finalitzat el decret d'admissió.

Pocs dies després, l'11 de desembre, es va presentar al jutjat la dona sol·licitant un advocat d'ofici per aquesta demanda. L'ocupant de l'immoble explica que ha tingut una relació amb el titular del contracte i que ella viu a la casa. És la primera vegada que el jutjat té constància que algú que no és el titular del contracte viu al pis afectat. Se li va adjudicar un advocat d'ofici i se li va anunciar la data del 13 de gener pel desnonament. La dona no va presentar cap oposició en aquell moment.

En el dia previst, el 13 de gener, funcionaris judicials van presentar-se per fer el desnonament i va ser aleshores quan es va detectar que en l'habitatge hi vivien menors d'edat, cosa que el jutjat no sabia. Això va fer suspendre el desallotjament.

El 2 de maig, quasi quatre mesos després, se li va comunicar a la dona la nova data de desnonament. Aleshores sí que va presentar un incident de nul·litat i va demanar una pròrroga, que se li va concedir tenint en compte l’existència de menors. La dona també va presentar un ofici on constava que havia demanat un habitatge als serveis socials el 20 de juny passat.

El jutjat va comunicar a la dona la nova data del desnonament, previst per aquest 14 de setembre, quan finalment es va realitzar amb l'ajuda dels antiavalots dels Mossos tot i la protesta de la PAH i de funcionaris municipals. La Mesa d'Emergència Social s'havia de reunir a finals de setembre per abordar la situació de la dona i els tres infants, però després del desallotjament d'aquest dimecres ja li han trobat un allotjament.
Arxivat a