Seguretat, fronteres i energia: els àmbits crítics de l'endemà de la independència

El Consell Assessor per a la Transició Nacional marca les prioritats per als primers temps de la desconnexió | Ampliar les competències dels Mossos o bé crear una guàrdia nacional, alternatives a l'exèrcit català

18 de setembre del 2016
Actualitzat el 19 de setembre a les 7:39h
L'Aeroport del Prat és una infraestructura clau per a Catalunya
L'Aeroport del Prat és una infraestructura clau per a Catalunya | ACN
"En el fons, hi ha poques coses realment rellevants que ens hem de preguntar quan parlem de la proclamació de la independència. Serem capaços de prendre el control dels ports i dels aeroports? Els Mossos assumiran tots i cadascun dels àmbits de seguretat catalana? Podrem garantir les fronteres?". En aquests termes s'expressa un alt dirigent de Junts pel Sí en referència a l'endemà de la desconnexió, el moment en què les institucions catalanes preveuen actuar com un estat amb les seves pròpies normes.

Una de les feines que l'expresident Artur Mas va encarregar al Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) va ser preveure totes i cadascuna de les iniciatives que el Govern hauria de promoure per garantir que la successió entre la legalitat autonòmica i la d'una hipotètica Catalunya independent sigui un èxit i que la ciutadania no pateixi conseqüències negatives. Hi ha aspectes especialment delicats, com és el cas de la seguretat, els ports, els aeroports, les fronteres i l'abastiment d'energia.

1. Seguretat

El CATN situa cinc qüestions fonamentals a l'hora de mantenir la seguretat al país en el moment de la independència, especialment en cas d'escenari de no col·laboració amb l'Estat: control de fronteres, control de duanes, control territorial i d'infraestructures crítiques, ciberseguretat i antiterrorisme. Una de les observacions que fa l'organisme presidit en el seu moment per Carles Viver i Pi-Sunyer és que cal crear una unitat específica de fronteres que vigili les duanes, els ports i els aeroports, a banda de crear una unitat de guardacostes.

Pel que fa a la creació d'un hipotètic exèrcit català, un dels aspectes que genera discrepàncies entre els partits independentistes, el consell assessor no s'hi pronuncia, però deixa clar que si no hi ha unes forces armades cal tenir en compte una sèrie d'opcions. La primera, ampliar les funcions dels Mossos d'Esquadra. La segona, contemplar l'opció de crear una guàrdia nacional. En tot cas, però, el CATN insisteix que, en tots els escenaris (fins i tot el de no-acord amb l'Estat) caldria coordinar-se en tot moment amb les institucions espanyoles.

El govern espanyol, especialment el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha estat interessat a vincular el Principat amb el jihadisme. "Catalunya, per la seva situació geogràfica, té un nivell de risc singular", va assegurar a finals del 2015.

2. Ports i aeroports

Enllaçant amb els aspectes de seguretat, el CATN mostra especial interès en les infraestructures claus del país i en els mecanismes de la seva gestió. En aquest sentit, recomana la creació d'una agència catalana de la seguretat aèria, i també una nova administració de competències en matèria marítima. L'autoritat del transport ferroviari també s'hauria de posar en marxa.

3. Energia

El consell que dóna el consell assessor a les autoritats catalanes que estiguin al capdavant de l'hipotètic estat català és que revisin si els dipòsits de gas i d'hidrocarburs estan plens al màxim. "Cal assegurar els proveïdors estratègics", manté el CATN, que reclama tenir especial cura amb les centrals nuclears i els seus residus radioactius.

Els assessors del Govern recomanen crear quatre organismes: un ens supervisor del sistema energètic, un operador del sistema elèctric, un operador del sistema gasístic i un consell de seguretat nuclear. L'abastiment d'aigua també apareix com a aspecte clau en l'informe 9 del CATN, que situa com a risc per als embassaments un escenari de no col·laboració amb l'Estat.